Napelemek házilag

Napelemek házilag
Házilag is elkészíthető napelemet szereltek össze környezetvédők irányításával a gyergyószentmiklósi diákok. A szerkezet a tanulók háza energiaszükségletének biztosításához járul majd hozzá. ☀☀☀☀☀

Nagyszabású projektbe kapcsolódtak be a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Szakközépiskola, valamint a Vaskertes és a Kós Károly Általános Iskola diákjai a napelemkészítés fortélyait ismerhették meg. A marosvásárhelyi Rhododendron Természet- és Környezetvédő Egyesület, a Fenntartható Segesvárért Egyesület, illetve a gyergyói Amőba Öko Központ az ENSZ környezetvédelmi alapjából nyert közös pályázatot arra, hogy a Napenergiával az oktatásért elnevezésű program keretében az alternatív energiahasználatot népszerűsítse.

A napkollektorhoz szükséges részeket a társszervezetek hozták Gyergyóba, hogy diákokkal közösen készítsék el a szerkezetet. A házilag készült, egész évben használható kis napelem kisegítőeszközként működik, általa akár 60 százalékkal is csökkenhet egy lakás melegvíz vagy fűtésszámlája.

A kollektor polikarbonát-lemez segítségével, kis rézcsöveken keresztül két óra alatt negyven Celsius-fokig melegít fel 60 liter vizet. Az alkotóelemek mintegy 700 lejből beszerezhetők, így a kereskedelemben forgalmazott napelemekhez képest jóval olcsóbban elkészíthető. A diákok segítségével összeszerelt kollektort a Tanulók Házára szerelik majd fel, hogy meleg vízzel lássa el az épületet.

Forrás: erdely.ma

Fűtésszerelő szakember Budapesten