Házilag készített illóolaj

Házilag készített illóolaj

Saját kezűleg illóolaj készítése lehetőséget ad arra, hogy természetes és egyedi illatokat hozzunk létre, valamint hogy megismerjük az illóolajok készítésének folyamatát. Az alábbiakban részletesen leírom, hogyan lehet házilag illóolajat készíteni:
  1. Válasszunk ki egy növényt, amelyből illóolajat szeretnénk készíteni. Fontos, hogy a növény friss legyen, és lehetőleg száraz időben szedjük le.
  2. A növényt aprítsuk fel finomra. Ehhez használhatunk kést, aprítót vagy turmixgépet. Az aprítás során igyekezzünk minél többet a növényi sejtek belső tartalmából kiereszteni.
  3. A felaprított növényt tegyük egy üveg vagy fém tartályba, és öntsünk rá alacsony illóolaj-tartalmú növényi olajat, például mandula- vagy napraforgóolajat. Az arány legyen kb. 1:2, azaz 1 rész növényi anyagra 2 rész olaj jut.
  4. A tartályt zárjuk le és tegyük a növényi olajat tartalmazó üvegbe vízfürdőbe. A vízfürdőt úgy állítsuk be, hogy az olajos üveg alja a vízben legyen, de a víz ne érje el az üveg tetejét. Ezután lassú tűzön melegítsük az olajat 2-3 órán keresztül, és közben időnként keverjük össze a tartalmat.
  5. Miután eltelt a melegítési idő, vegyük le a tartályt a vízfürdőről, és hagyjuk kihűlni. Ezután szűrjük át az olajat, és távolítsuk el a felaprított növényi részeket. Az így kapott olaj már illóolajnak minősül.
  6. Ha szeretnénk intenzívebb illatot elérni, ismételjük meg az előző lépéseket ugyanazzal a növénnyel és ugyanazzal az olajjal. Az újabb melegítés során a korábban elkészített illóolajunkat is adagolhatjuk az olajba.
  7. Az elkészült illóolajat üvegben tároljuk, sötét helyen, hűvös helyen, és használat előtt mindig rázzuk fel, hogy az illatanyagok egyenletesen keveredjenek.