Vízszigetelés házilag

Vízszigetelés házilag
A vízszigetelés egy nagyon fontos eljárás azokban a házakban, ahol a falak, de leginkább a sarkok, netán a csatornák alatti részek esetében állandó visszatérő vendég a vizesedés, valamint az ebből fakadó penészgomba. Ezeket a legtöbben egyszerű meszeléssel vagy vakolással távolítják el, ami sajnos csak ideiglenes megoldás, éppen úgy, mint azok a nemrégiben megjelent vegyi anyagok, amelyek egy időre megszüntetik a penészt, de a vizesedés sajnos megmarad. Erre azonban van megoldás, méghozzá otthoni körülmények között.
Ha vízszigetelést szeretnék házilag kivitelezni, akkor mindenképpen meg kell vásárolnunk egy speciálisan erre a célra kidolgozott szigetelőlemezt, amit direkt ilyen célokra fejlesztettek ki a szakemberek.

Ezzel nem csak hatékonyabban eltüntethetjük a penészt, hanem egyrészt egyszerűbb is, mint az állandó vakolás, nem mellesleg pedig hatékonyabb is. A lemezek 85 százalékban mikrokapilláris szerkezetűek, amelyek nem csak különösen jó szigetelő, hanem vízszívó hatást is jelentenek egyben. Mivel egy nyitott pórusszerkezetű anyagról van szó, ezért az elszívott vizet könnyedén el tudja párologtatni – a szárazabb időkben – így nem csak a lemezanyag, hanem maga a falszerkezet is szárazon maradhat.

Amennyiben megvásároltuk a megfelelő mennyiségű szigetelőlemezt, valamint a hozzávaló, speciális ragasztóanyagot, akkor nincs más hátra, mint lábazatot építeni a kérdéses fal vagy ház köré, majd a vakolás leverését követően egy laza, de sima vakolatréteg felhordása. Amikor az új külső réteg megszáradt, megkezdhetjük a szigetelés felhordását, amely esetében folyamatosan ügyeljünk a ragasztóanyag egyenletes eloszlására és a vízszint tartására is. Az ablakok esetében vágjuk méretre a lemezeket, a sarkaknál azonban hagyjuk kilógni őket, majd csak a munkálatok végén vágjuk le azt sarokcsiszoló vagy bármilyen kézifűrész, netán dekopír fűrész segítségével. Ha a szigetelés kész, jöhet a külső vakolás, ami az új szigetelésnek köszönhetően garantáltan nem fog vizesedni a jövőben. A vízszigetelés házilag tehát nem egy olyan nehéz munka, mint amilyennek elsőre tűnik.

És két érdekes videó.