Redőny javítás házilag

Redőny javítás házilag

Tudta Ön, hogy viszonylag könnyen megjavíthatja redőnyét házilag is? Ma az emberek nagy részének nem ez a megoldás jut eszébe ha elromlik a redőnye, hanem rögtön szerelő segítségét kéri, aztán várja hogy az kijöjjön és megjavítsa. Vagy egy drasztikusabb megoldás mellet dönt, ami nem más, mint a selejtezés. Ennek a döntésnek a legfőbb oka az, hogy sokak számára elsőre bonyolult feladatnak tűnik a redőny javítás, amit látszólag csak egy szerelő tudna megoldani, pedig valójában Ön is kivitelezheti. Bár teljesen érthető, hogy kívülállóként bonyolult feladatnak tűnik, de egy kis segítséggel bárki belekezdhet, hiszen a redőny szerelés nem igényel szaktudást. Igazából Önnek az adott törött vagy hiányos alkatrész szerelésének technikájával kell tisztában lennie csak. Szóval nem egy elvégezhetetlen, nehéz feladat, főleg ha megkap minden szükséges információt hozzá.

Milyen feltételekre van szüksége ahhoz, hogy a redőny javítást saját kezűleg végezhesse el?

A redőny javításához nincs szükség különösebb eszközökre, csak egy kis önbizalomra, egy kicsit nagyobb lelkesedésre, egy nagyon jól hasznosítható szerelési útmutatóra és egy pár darab szerszámra. A szerszámok alatt nem kell nagy dolgokat érteni, hiszen elegendő csupán egy csillag- vagy lapos fejű csavarhúzó és egy akkumulátoros csavarhúzógép, de a legtöbb esetben még erre az utóbbira sincs szükség. Tehát ha Ön vállalkozik erre a feladatra, akkor nem kell bonyolult szakoldalakat bújnia hosszú ideig, amiknek a nagy részét nem is érti. Nem kell a szomszédoknál sem körbeérdeklődnie nem minden esetre érvényes tanácsok reményében.

Íme egy fogás a redőny javításához: Hogyan kell kivenni a redőnyléceket a lefutóból?

A nyílászáró belső felénél állva nyissa ki azt, legyen szó ablakról vagy ajtóról. Állítsa felhúzott állapotba a redőnyt úgy, hogy a legalsó redőnyléc a párkány felett úgy 30 cm-re legyen. Az egyik kezével fogja meg belülről a redőnylécek alját középen, míg a szabad kezét tartsa az egyik széléhez kívülről. Ezután az egyik kezével befelé, a másikkal pedig kifelé nyomja a léceket, így azok könnyedén ki fognak ugrani a lefutóból. A hibás darabokat húzza ki és csúsztassa a helyükre az újakat. A csere után ugyanezzel a módszerrel tegye vissza a léceket, amelyeket nyugodtan nyomja jó erősen, mert nem fognak eltörni, hiszen műanyagból vannak, így jól bírják a feszítést és a hajlítást. Persze ez a tulajdonság csak az új vagy még jó állapotban lévő redőnylécekre vonatkozik.

További ingyenes segédletek, a mérés és felszerelés is az Ön rendelkezésére állnak itt:   redonywebshop.hu

És a két leggyakoribb probléma…

Hevedercsere
Ha elszakadt vagy inkább mielőtt elszakad – , akkor helyére új hevedert kell szerelni. Vannak ugyan különféle hegesztési és varrási praktikák a heveder szakadt végeinek lapolt egyesítésére, de ezek egyrészt csak időleges megoldások, másrészt az így megvastagodott és merevebbé vált hevederrész működési zavarokat okozhat a csévélőnél. Egyszóval jobb, ha új hevederre cseréljük a szakadt régit. Érdemes azt is meggondolni, hogy a régi szorítólemezes hevederrögzítő szerelvény helyett rugós csévélőt szerelünk fel. Ezt a barkácsáruházakban is megvásárolhatjuk, de a nagyobb árnyékolástechnikai cégeknél is beszerezhetők. Mindkét gyakori 14 és 23 mm-es – hevederszélességben megvásárolhatók, közel 5 m hosszúságú hevederrel.
Az új heveder redőnyre erősítése azonban mindig okozhat problémákat. Ha még nem szakadt el a heveder, akkor viszonylag könnyű a dolgunk.

A felhúzott redőnyről szereljük le az alsó zárólécet, hogy a vezetékekből kihúzva körbe tudjuk forgatni. Ha másként nem megy, az alsó lécek kihajlítását követően kihúzható a záróléc. A redőny teljes felgöngyölítése és ragszalaggal történő összefogása után a hevedert a felső végéhez közel, de még a bevezető görgő előtt hosszában hasítsuk be. Az új heveder végét is lássuk el kb. 15-20 mm hosszú hasítékkal, majd ezt a végét bujtassuk át a dobon maradt régi heveder hasítékán, és az új rész hasítékán átbujtatva a hurkolást lapítsuk le. A hevedert ezt követően a redőnytest lassú körbe forgatásával tekerjük néhányszor a dobra. Ezt követően tegyük vissza a korábban kiemelt léceket, és a redőny végét újból illesszük a levezető sínbe, majd már leereszthető a redőny.

Ha a heveder elszakadt, a redőnyt teljesen le kell ereszteni, különben nem férnénk hozzá a dobra erősített heveder elcsomózott végéhez. A szakadt véget már könnyű eltávolítani és a csévélőre illetve a hevederszorítóra erősíteni.

Az új heveder végét alulról előre vetve, a dob alján levő kivezető nyíláson átvezetve kell csomóra kötni, majd fokozatosan, menetenként szorosan a dobra csévélni. Ehhez a heveder végét le kell akasztani a csévélő dobjáról. A heveder redőnydobra csévélése a szűk redőnyszekrény miatt türelemjáték, de máshogy nem végezhető el. Egy hosszú csipesszel, vagy kampós végű huzaldarabbal megkönnyíthető a heveder eligazgatása. A redőny hosszának több mint a felét kell a redőnydobra tekerni, mégpedig szorosan, megcsavarodás nélkül. A heveder alsó, szabad végét a vezetőgörgőn átvetve vezessük le a csévélőig és erősítsük annak kihúzott rögzítő zsinórjára. Szerencsés esetben a szorítósaru megfogta a szakadt hevedert, így könnyű a csévélő zsinórját kihúzni és azt az új hevederre hurkolni.

Ha azonban a szakadt heveder miatt a csévélő dob tekercsrugója lefutott, a fedél leszerelése után a dobot újból fel kell húzni. A szakadt heveder darabját a rögzítő hurokról levéve, a dob elforgatásával lehet előfeszíteni. A zsinórhurkot ki kell vezetni a szorítósarun, és így már könnyű az elcsomózott végű hevederre hurkolni, ami a hevedert automatikusan a csévélő dobjára tekeri. A heveder közben nem csavarodhat meg! Végül a fedelet vissza lehet csavarozni a helyére, és végre újból felhúzhatjuk a redőnyt.
Megjegyezzük, hogy a régi faredőnyöknél a hevedert felhúzott és így rögzített redőnynél előröl kell a dobra erősíteni, majd leengedése után a csévélő felhúzott dobjára fogatva lehet rögzíteni. Ez a műanyaglécekre cserélt faredőnyök régi szerkezetére is érvényes.

Zsinór problémák
Ez a felhúzó rendszer csak annyiban különbözik a hevederestől, hogy itt 6 mm-es szövött műanyagzsinór látja el a heveder funkcióját. Új zsinór többnyire a gyártók tartozék üzleteiben, vagy bemutató termeiben szerezhető be. A redőny gyártójától komplett csévélő és vezetőgörgő is beszerezhető, bár ezek közül csak a görgő cseréjére lehet szükség. A gyakori használat miatt a zsinór erősen megkophat, bár a kivezető görgő előtt a zsinór csavarrugós betétben fut. Viszont a kivezető görgő műanyag, ami megszorulhat a tengelyén, és akkor a zsinór a nehezen forgó görgő palástján meg-megcsúszva mozog, és akár tengelyig bekoptathatja a görgő öblét. Erre a rendellenességre az egyre nehezebben leereszthető redőny figyelmeztet.

A görgőcseréhez teljesen rögzíteni kell a redőnyt, majd a sérült görgő leszerelése után a meglazult húzózsinóron engedjük le a csévélőig. A húzózsinórt teljesen ki kell húzni a csévélőből, majd a dupla hurokból kiszabadított vége felől húzzuk le a régi görgőt, és húzzuk fel rá az újat. A húzózsinórt újból eresszük a csévélőbe, és ezt követően a régi helyére csavarozzuk fel a szilikon olajjal megkent új görgős szerelvényt. Ügyeljünk arra, hogy a bevezető acél spirálrugó vége a görgőtalp fészkébe illeszkedjen.
Ha az előzetes erőltetés miatt a zsinór felülete kiszőrösödött, akkor ajánlatos ezt még elszakadása előtt is kicserélni. E műveletnél a hevedercserénél elmondottak szerint járjunk el, mert a két rendszer alapvetően nem különbözik egymástól.

Forrás: redonyszalon.hu és ezermester.hu

Érdekes lehet még :   Ablak