Fogkőeltávolítás házilag

Fogkő eltávolítás házilag

Mindenkinek egyéni hajlam, hogy milyen ütemben nő a fogköve, ez a nyál összetételétől függ! Alapos tisztítás és fogorvosi segítség nélkül, a plakk könnyen elmeszesedhet, sárgássá, barnássá, és érdes felületűvé válik, hiszen a nyálban található ásványi anyagok beépülnek a lepedékbe, így kőszerű réteget képeznek.

Ez maga a fogkő, amelyet a hagyományos fogmosással, már nem lehet eltávolítani, ugyanis erősen tapad a fogfelszínekhez. Jellemző megtelepedési helye, a felső nagyőrlő fogak orca felőli oldala, és az alsó frontfogak belső oldala, vagyis a nyálmirigyek kivezető nyílásaival szemközti felületek.

Ezek az íny feletti részek, szemmel is jól láthatóak, ám fogkő megjelenhet a láthatatlan, íny alatti területeken is. Az ínyszél alatti tasakokat és a fogak gyökérfelszínének környékét, csakis speciális fogászati műszerekkel lehet feltérképezni és kezelni.

Az otthoni fogkő eltávolítás nem hoz teljes sikert, hatékonyan csak a fogorvos képes kezelni. A fogpor alkalmazása segít eltávolítani a plakkot, a fogzománc megsértése nélkül.

Sokan próbálkoznak otthonukban eltávolítani a fogkövet, kapargatják, súrolják, de ezzel csak megsértik az ínyt és a fogzománcot. Ha le is törnek egy-egy kis darabot, a szomszédos fogon ott marad, és érdes felületet hagy maga után. A fogorvos tudja csak hatékonyan, és sérülések nélkül eltávolítani a fogkövet, egy ultrahangos készülék segítségével.

A makacs lerakódás megelőzésére, ajánlott a fogpor használata. Ennek használatával kevesebb plakk rakódik le a fogakra. Természetes anyagokat tartalmaz (zeolit), ezért a már lerakódott, makacs fogkőképződményeket is képes leszedni a fogzománc megsértése nélkül.

A fogkő kezdetben világos, sárgás színű, és viszonylag puha, majd idővel barnássá válik, és keménysége is fokozódik. A fogkő hajlamos a növekedésre, és – a lepedékkel ellentétben – már nem távolítható el a fogmosás során egyszerű fogkefével. Kialakulásában fontos szerepe van a hajlamnak, az örökletes tényezőknek és a dohányzásnak is. Van, akinél az eltávolítás után azonnal újraképződik, és van, akinél csak hosszú idő után jön létre.

Forrás: webbeteg.hu