Modern és gazdaságos világítást keresel?

A lakásfelújítást követően vagy akár egy új ház átvételekor szembetaláljuk magunkat a világítástechnika kérdésével. Mindannyian olyan fényforrásokat szeretnénk választani, amelyek lehetővé teszik a stílusos megjelenést, ugyanakkor a pénztárcánknak az energiatakarékos megoldások fontosak. Ma már ennek semmi akadálya, az energiatakarékos világítás is lehet igényes és stílusos.

Érdemes alapos tervezésbe kezdenünk, ha magunk határoznánk meg a szükséges fényforrások milyenségét és mennyiségét. Figyelembe kell vennünk a megvilágítani szándékozott helyiség területét és a magassága sem mellékes. Az is számít, milyen funkciót lát el az adott helyiség, mekkora fényerőre van szükség. Végig kell gondolnunk azt is, hogy elegendő lesz-e egyetlen csillár vagy lámpatest, illetve szükség lesz-e célzott kiegészítő megvilágításra.

A helyiségek funkciójukból és jellemzőikből adódóan mind más megvilágítást igényelnek.

A nappaliban rendszerint egy központi csillárt helyezünk el. Mivel a nappali a családi életünk helyszíne és itt fogadjuk a vendégeket is, általában díszesebb és igényesebb bútorzatot és berendezést választunk, mint a többi helyiség esetében. Ám sok esetben nem elegendő vagy nem megfelelő a központi csillár fénye. Ilyenkor remek szolgálatot tesz a mozgatható álló lámpa, amely speciális funkciókra is egyszerűen használható; kisméretű teret könnyedén és egyszerűen megvilágíthatunk vele. A mennyezeti kiegészítő lámpákról sem feledkezzünk meg, amelyek segítségével nem csak tökéletes fényeloszlást érhetünk el, de roppant hangulatossá is tehetjük a nappalit.

A hálószobában általában nincs szükség túlzott fényerőre, ezért a központi csillár fényereje lehet a megszokottnál alacsonyabb. Szükség van viszont irányított megvilágításra például az olvasáshoz, ezt pedig a kisméretű állólámpák, falikarok és asztali lámpák teszik lehetővé. Egyre elterjedtebbek a hálószobákban is a kis fényerejű mennyezeti lámpák, amelyek hangulatos hatást keltenek.

Az étkező helyiség megvilágítását érdemes olyan módon kialakítani, hogy a fény magára az étkező asztalra fókuszáljon. Megfelelő fényirány esetén nincs szükség különösebben nagy fényerőre, így számos világítástechnikai megoldás megfelelő lehet. A konyhában viszont a munkafelület célzott, erős fényű megvilágítása javasolt.

Szót kell még ejteni a fürdőszobai lámpákról is. Ma már kifejezetten fürdőszobai használatra szánt vízálló és páramentes megoldásokat is találunk. Abban az esetben kell mindenképpen vízálló megoldást választanunk, ha fennáll annak a veszélye, hogy a lámpatestet víz éri. Ha nem kell ettől tartani, akkor az átlagos lámpák is megfelelőek.

Ám nem csak a beltéri világítással kell foglalkoznunk, hanem a kültérivel is. Ezen több funkciót látnak el; természetesen elsősorban általános világításként használjuk őket, de alkalmazhatók földbe süllyesztett jelzőfényként, hangulatvilágításként és biztonságtechnikai „segédanyagként” is. Utóbbi esetében rendkívüli jelentőséggel bír a lámpa energiaigénye. Világítási rendszere átalakításához, felújításához keress villanyszerelő szakembereinket.