Duguláselhárítás házilag

Duguláselhárítás házilag !
Mosogató és mosdó duguláselhárítás, házilag :
Először is, feltétlen győződjünk meg a szifon átjárhatóságáról! Amennyiben itt nincs jelentősebb szennyeződés, szereljük össze szakszerűen a szifont, a tömítésekre vigyázva. Második lépésként, némi lefolyó tisztítószert – most márkákat nem sorolok fel, de az olcsóbb Magyar termékek jobbak – öntsünk egy éjszakára a mosogatóba és hagyjuk állni reggelig, majd egy nagy lábas forró vízzel öntsük le, általában siker koronázza próbálkozásunkat, ha makacsabb a dugulás egy pohár Trisót is beönthetünk éjszakára a lefolyóba, amennyiben reggelre sem szűnt meg a dugulás – hívjunk inkább duguláselhárítással foglalkozó szakembert.

Amennyiben még tovább próbálkoznánk:
Nem éppen kellemes mutatvány vár ránk, de némi kézügyességgel rendelkező, edzettebb gyomrú személyek esetleg egy szifon tisztítással már el hárítják a dugulást. A szifon alapos kitisztításán túl, érdemes a már túlságosan megereszkedett flexibilis gégecső (ha van ilyenünk) lógást is csökkenteni az ideálisra. Valamint a mosogatótálca kifolyóját is ellenőrizni egy pálcával, hogy tökéletesen tiszta-e ? Amennyiben, barkácsoló kedvünk még mindig töretlen – neki állhatunk a vezeték kitisztításának is. Hogyan ? Két otthoni módszer létezik, az egyik a “slagot a csőbe és rá nyomást”, a másik módszer a barkácsszaküzletekben pár ezer forintért beszerezhető “házi duguláselhárító spirál”, amivel próbálkozhatunk.

Kád duguláselhárítás, házilag :
Kevés lefolyó tisztítószer egy éjszakára, majd reggel egy nagy lábas forró víz, ezután pedig érdemes vízsugárral próbálkozni amit a zuhanyfej lecsavarozása utána flexibilis tusolócsőből nyerhetünk. Érdemes a kád túlfolyóját addig hermetikusan befogni hogy a fellépő túlnyomás hatásosabb legyen. Amennyiben nem szűnt meg a dugulás, hívjunk duguláselhárító szakembert. Szétszedni a lefolyót tilos !

Padlóösszefolyó és zuhany tálca duguláselhárítás, házilag :
Ha padlóösszefolyónk rendelkezik műanyag bűzelzáró könyökkel, vagy tisztító dugóval, és ez könnyen eltávolítható, akkor próbálkozhatunk a vízsugaras módszerrel, feltéve ha elér odáig a tusolócső. A zuhanytálca már nehezebb eset, pláne ha nem a padlóösszefolyóra van rákötve. Semmiképpen ne szedjük szét a lefolyócsonkot, mert a dugulást nem fogjuk tudni megszüntetni és még vízvezeték szerelőt is hívhatunk, hogy a szétesett lefolyót szakszerűen összerakja, amit mi rontottunk el. Így inkább maradjunk a lefolyó tisztítós, forró vizes megoldásnál és ha a dugulás továbbra sem szűnt meg, hívjunk inkább duguláselhárító szakembert.

WC duguláselhárítás, házilag :
“Na végre, most már használhatjuk a pumpát, mint fő fegyverünket” itt ugyanis a lefolyó tisztító szerek már nem tudnak segíteni és kár a meleg vízért is. Engedjük tele a wc csészét vízzel és inkább vákumot próbáljunk kelteni a pumpa hirtelen fel-le húzásával, mint csak lefelé tuszkoljuk a dugulást. A feladat elvégzéséhez a kis fejű, rövid, fanyelű típus a legalkalmasabb. Amennyiben toalett kacsa vagy valami tárgy pottyant bele a wc csészébe, és le is húztuk, akkor majdnem biztos, hogy nem tudjuk eltávolítani házilag, mert megakadt valahol, így szomorú szívvel, de a probléma megoldását bízzuk duguláselhárító szakemberre.

A kereskedelmi forgalomban kapható vegyszerekkel legyünk óvatosak, több különböző összetételű lefolyótisztító szert ne alkalmazzunk egyszerre, nem fokozzák egymás hatását, hanem inkább még nagyobb dugulást okoznak. Előre döntsük el, hogy lefolyótisztító granulátumot használunk, vagy folyékony állagú lefolyó tisztítószert. (Mindenki másra esküszik.) Háziasszonyok elmondásából hallottuk : a sütőpor – ecet vagy a szóda – ecet kombináció is hatásos lehet, – kisebb lefolyó dugulás esetében. A közhiedelemmel ellentétben a mosogatók eldugulását nem a – zacc, olaj, zsiradék, ételmaradék okozza – hanem a túlzott mosogatószer felhasználás és a lefolyórendszer szerkezeti hibája. Háziasszonyok rémálma a duguláselhárítás – ezért ne spóroljanak a meleg vízzel. A barkácsáruházakban pár száz forintért kapható “eldobható spirálok” a dugulások megszüntetésére teljesen alkalmatlanok, aki már próbálkozott vele – úgy is rá jött.

És végül egy jó tanács, hogy ne alakuljon ki a dugulás : bőséges meleg víz és minimális mosogatószer ! Lefolyótisztítás házilag – így igen !

Forrás:  www.dugulaselharitas.netHázilag készített dolgok. Ötletek és praktikák a házilagos megoldásokról, avagy hogyan csináld házilag ?