Fügebor házilag

Fügebor házilag

Két recept a legjobbak közül

Hozzávalók: 1 kg füge, 1 kg cukor, 3,5 l víz, 1 dkg élesztő, 1 dkg borkő.

Elkészítés:
A fügét fölszeletelve 5 literes befőttes üvegbe tesszük. A vizet, a cukorral felfőzzük, majd ha kihűlt, a fügére öntjük. Bele szórjuk a borkővel és a morzsolt élesztőt is.

Kis tányérral lefedve hűvös helyen tartjuk két hétig. Ez után leszűrjük, a leszűrt levet külön tarjuk, a fügére új szirupot főzünk, kihűlve ráöntjük. Ezt kétszer ismételjük meg, majd az utolsó levet 3 hétig tartjuk rajta. Ez után a három szűretet összeöntjük, szűrőpapíron átszűrve, üvegekbe töltjük. Azonnal fogyasztható, de évtizedekig is eláll. Íze, színe a Tokaji Szamorodnira hasonlít. Borkő helyett 15 dkg malagaszőlőt adunk, akkor malaga ízű borunk lesz.

Ilyen bort anyukám is sokszor készített. Ott állt a nagy üveg a konyhakövön hetekig, szuszogott, forrt a lé, szűrögette, végül a kezdeti gyanús löttyből szép borostyán színű, átlátszó, aromás ital lett.
Forrás: kulina.blog.hu

Hozzávalók: 1 kg füge, 1 dkg élesztő, 1 kg cukor, 1 dkg tört borkősav, 3 liter víz

Elkészítés:
Kettévágjuk a fügéket és egy nagy uborkás üvegbe szórjuk. Elmorzsoljuk az élesztőt, és a borkősavval együtt rászórjuk. A cukrot a vízzel felfőzzük, és ha kihűlt, a fügére öntjük, tüllel lekötjük. A fügét visszaöntjük az üvegbe, és újabb adag cukrot vízzel felfőzve öntünk rá élesztővel, borkősavval meghintve. Két hét érlelés után harmadszor is megismételjük az eljárást. Amikor a három öntet, összesen 9 liter, elkészült, az egészet összeöntve hagyjuk 2-3 hétig összeérlelődni. Szűrve töltjük üvegekbe és gondosan bedugaszolva sötét helyen tároljuk. Megtévesztésig hasonlít a Tokajihoz.
Forrás: mindmegette.hu