Kefir és joghurt készítés házilag

Kefir és joghurt készítés házilag

Sokan esküsznek a házilag készült kefir és joghurt bármilyen bolti terméket felülmúló ízére. Minimális hozzávalóból, percek alatt elkészíthetjük őket, fogyasztás előtt a kefirnél 24-48, a joghurtnál 7-10 órát érdemes várni.

A kefirhez kefir gombákra és friss tejre lesz szükség

Ne hőkezelt, hanem termelői tejet vegyünk, ez lehet kecseketej is. Készítés előtt néhány órával vegyük ki a tejet a hűtőből, hogy hőmérséklete 20 fok körüli legyen. Fertőtlenített, forró vízzel átmosott, zárható fedelű üvegedényt használjunk a kefirhez, mivel a legkisebb baktériumtól is azonnal megromlik. Az üveg aljára kerülnek a kefirgombák, 2,5 dl tejhez elég egy evőkanálnyi belőlük. Nagyjából háromnegyedéig töltsük fel tejjel és árnyékos helyen tároljuk. Ha a gombák feljönnek a kefir tetejére, fogyaszthatjuk is.

A joghurt készítésénél 1 l tejhez fél doboz élőflórás joghurtot adjunk. A joghurt az üveg aljára kerül, majd ráöntjük a szoba hőmérsékletű tejet és lezárjuk, dunsztba tesszük. A joghurtot tejmentes változatban is elkészíthetjük szója-, rizs vagy kölestejből. A házi készítésű joghurtot tetszés szerint ízesíthetjük gyümölcsökkel, de akár fahéjjal, szegfűszeggel is.