Égési sérülés kezelés

Égési sérülés kezelés

A súlyos égési sérülések azonnali orvosi kezelést igényelnek, de ha kisebb a baj, otthon is találunk olyan kellékeket, melyekkel enyhíthetjük a fájdalmat és a duzzanatot.

A mézet régóta használják égési sérülések kezelésére, mivel csökkenti a fájdalmat és megtisztítja a sebet. A mézes kötést naponta 3-4-szer cseréljük. Sós vízzel óránként leöblítve az égett bőrfelületet, enyhíthetjük a tüneteket. Ehhez 1 teáskanál sót oldjunk fel 8 dl meleg vízben. A teában lévő csersav csillapítja az égést, a lehűtött teát vagy a kihűlt filtereket tegyük a bőrre és borogassuk vele.

Ehhez elsősorban a menta- és a fekete tea ajánlott, de bármilyen tea megteszi. Az ecet nagyszerű fertőtlenítő, egyenlő arányban vízzel hígítsuk és többször öblítsük át vele az égett bőrfelületet. Ha a nyelvünk égett meg, a legjobb, ha bekapunk egy jégkockát, de előtte tartsuk folyó víz alá, nehogy odaragadjon a nyelvünkhöz. Az enyhe égést érdemes tejjel borogatni 15 percen keresztül, majd utána óránként, hogy csillapodjon a fájdalom. Ha van otthon aloe vera gél, bőven kenjük fel a bőrre, azonnal kifejti nyugtató hatását. A burgonyában lévő keményítő semlegesíti a fájdalmat és a hegesedést is megakadályozza.