Házi joghurtkészítés

Házi joghurtkészítés
A házi joghurtkészítés nem csak egyszerűnek nevezhető, hanem egyben gazdaságosnak is, hiszen a bolti ár töredékéből készíthetünk magunknak ízletes joghurtot. Amit ezzel kapcsolatban észbe kell vésnünk, hogy akárcsak a többi otthon elkészíthető tejtermékhez hasonlóan a házi joghurthoz sem szabad bolti tejet használunk, csak és kizárólag házit.

A készítéshez a tejet 20-25 percig főzzük, majd utána forraljuk csak fel. Ha felforrt, azonnal vegyük le a tűzről és hűtsük vissza 40-50 fokra. Ha ezzel megvagyunk, oltóanyagként 2-3 evőkanál joghurtot adjunk hozzá, majd töltsük ki edényekbe. Mivel a joghurtbaktériumok általában 30-40 fokos hőmérsékleten szaporodnak a leginkább, így próbáljuk meg ezt a lehető leghosszabb ideig megtartani, például úgy, hogy egy edényt a pereméig beleállítunk egy 30-40 fokos forró vízzel töltött tálba, majd folyamatosan pótoljuk a kihűlő meleg vizet.

 

Az állandó hőmérsékletet úgy is garantálhatjuk házi joghurtunk számára, ha a sütőbe tesszük és 5-6 óráig 30-40 fokot biztosítunk neki, de a száraz dunszt sem rossz döntés, ebben az esetben az edényeket lefedjük és különféle ruhaneműkbe bugyoláljuk. Természetesen a meleg nyári napokon elegendő lesz csak kitenni az ablakpárkányra vagy az erkélyre és néhány óra után a tej már elkezd sűrűsödni.

Amennyiben a joghurt egy napot követően sem kezd el sűrűsödni és nem is savanyodik be, akkor vagy a tej volt rossz, vagy az oltóanyagként hozzáadott joghurt. Ha ezzel készen vagyunk, tartósítószer nélkül házi joghurtunk közel egy hétig eltárolható a hűtőszekrényben és természetesen felhasználható lesz oltóanyagként egy következő joghurtkészítéskor is. Amennyiben gyümölcsös joghurtot szeretnénk előállítani házilag, az eljárás ugyanez, csak az elkészülést követően a kívánt gyümölcsöt apró darabokra vágjuk, beletesszük a joghurtba, majd néhány óráig állni hagyjuk, hogy átvegye a gyümölcs ízét. Így készíthető el a legegyszerűbben a joghurt házilag.