Gyümölcsfolt eltávolítása házilag

Gyümölcsfolt eltávolítása házilag

Ahogy bármilyen eredetű foltnál, a gyümölcsfoltok esetben is az a legfontosabb, hogy mihamarabb fogjunk hozzá a tisztításhoz. Azonban ne a mosógépbe tegyük elsőként a ruhát, mert a gyümölcsfoltokat a gépi mosás örökre tartósítja, akárcsak a szappan, amit se hagyományos, se folyékony formában ne használjunk.

A gyümölcs maradékát távolítsuk el a ruháról, a kárpitról vagy a szőnyegről, majd hideg vízzel öblítsük át a foltot, közben dörzsölhetjük is finoman az anyagot. Ha a folt valamennyire halványodni kezdett, tegyük a ruhát a mosógépbe és használjuk a legmelegebb vizet, amit az adott anyag elbír, öntsünk hozzá a ruhák számára biztonságos folttisztítót. A kárpitok esetében, ha a gyümölcs maradékát eltávolítottuk, 2 bögre hideg vizet keverjünk össze 1 evőkanál folyékony mosogatószerrel, majd egy tiszta, fehér ruha vagy egy szivacs segítségével vigyük fel az oldatot a foltra.

Addig itassuk vele, míg a gyümölcsfolt teljesen felszívódik. A szőnyegen ugyanezt a módszert alkalmazhatjuk, azonban ha a folt ellenáll, használhatunk ammóniát is, amit 2 bögre hideg vízzel keverjünk el, szivaccsal vigyünk fel a foltra, majd ha felszívódott, hideg vízzel itassuk át.