Levéltetű irtás házilag

Levéltetű irtás házilag

Ezek az apró élőlények nagy kárt tudnak okozni a kertekben és a lakást díszítő növényekben. Mivel gyorsan szaporodnak, érdemes folyamatosan figyelni a növényeket és azonnal közbelépni, amint látjuk a fertőzés első jeleit, mivel kezdeti stádiumban még könnyen orvosolhatjuk a problémát.

A citromból készített spray azonnali gyógyírt jelent a növények számára. Reszeljük le egy nagy citrom héját és forraljunk annyi vizet, amennyi kitölti a szórófejes flakonunkat. Tegyük bele a citromhéjat és áztassuk egy éjszakán keresztül. Közvetlenül a levéltetvekre és a lárvákra fújjuk. 1 rész ecet és 3 rész víz keverékéből is hatékony szert készíthetünk, de egyes növények nem bírják az ecetet, ezért nézzünk utána, hogy használhatjuk-e.

A levéltetvek természetüknél fogva vonzódnak a sárga színhez. Ezt ügyesen kihasználhatjuk, ha a fertőzött növény mellé vagy alá teszünk egy vízzel teli, sárga műanyag tálat, amibe a tetvek önként fognak belemászni. Ha a növény közelébe fokhagymát ültetünk, erőteljes illata távol tartja majd a levéltetveket. A kertészek esküsznek rá, hogy ha felaprított banánhéjat teszünk a növények gyökeréhez, ugyanilyen hatást érhetünk el.