Sírkőtisztítás házilag

Sírkőtisztítás házilag

Legyen szó gránit, márvány, mészkő vagy műkő sírkövekről az ápolás tisztítás nagyon fontos dolog. Különösen azon sírkövek felülete van kitéve a környezeti ártalmaknak, melyek lombos fák alatt vannak elhelyezve és folyamatosan hullik rájuk a falevél és a fák termése. A napfény hiánya is a gyorsíthatja a mohásodást, különösen a mészkőből és műkőből készült síremlékeknél. A sírköveket próbára teszi még eső magas sav tartalma valamint a magas hőingadozás. A minimális karbantartás évente kétszer érdemes elvégezni, tél végén és ősz végén.

Ilyenkor érdemes egy autómosó kefével alaposan letakarítani a sírkő felületét, valamint a lábazatot is megtisztítani az esetleges sártól és növényektől. Szakemberek egyöntetű véleménye szerint nem szabad a nemes köveket maró (savas vagy lúgos) vegyszerekkel tisztítani mert elszíneződés léphet fel. A csiszolt és polírozott nemes kövek (gránit, márvány) felületét speciális kőviasszal is lehet ápolni.

Amennyiben egy öregebb műkő sír már elmohásodott vagy nagyon elsötétedett akkor szakembert kell hívni, aki magasnyomású mosást fog végezni. Ez a 100 bár körüli víznyomás a legapróbb felületi egyenetlenségekből is eltávolítja a mohát, sarat, szennyeződéseket. Manapság már felület impregnáló szereket is lehet vásárolni, amik kifejezetten sírkövek felületi ápolására és állagmegóvására lettek kifejlesztve.

Amennyiben annyira kopott, szennyeződött és meg mattult a sírkő felülete akkor sírkő felújítással foglakozó szakemberre van szükség, aki újabb csiszolással és polírozással fogja az eredeti állapotot visszaállítani. Szerencsére a nagy tömörségű és rendkívül kemény nemes kövek (gránit,márvány) felülete évtizedekig ellenáll az időjárásnak, így nincs szükség gyakori karbantartásra.

Forrás: https://sirkokeszites.com