Aszalás házilag

Aszalás házilag

Az aszalt gyümölcsöket az üzletekben szinte aranyáron adják, pedig az aszalás a világ egyik legegyszerűbb művelete, amihez bármilyen gyümölcsöt használhatunk. Nem kell hozzá aszalógép sem, az egészséges és finom rágcsálnivalót házilag olcsón is elkészíthetjük.

A gyümölcsöket mossuk meg, amelyiknél szükséges, magozzuk ki. Néhány gyümölcsnél jobb, ha eltávolítjuk a héjat is, ilyen a barack és az alma. Vágjuk őket egyforma, szeletenként kb. fél cm vastag darabokra, majd fektessük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogy sehol ne érjenek egymáshoz. A sütőt 55-70 fokra melegítsük elő, ez ideális az alma, a barack és olyan gyümölcsök aszalásához, melyeket vékony szeletekre vágunk.

A bogyós gyümölcsök az ennél magasabb hőmérsékletet kedvelik. A sütő hőfokát aszalás közben soha ne növeljük, hiszen nem sütni akarjuk a gyümölcsöket. Legyünk türelmesek, az aszalás több – kb. 4 – órán keresztül tartó művelet. Használhatjuk a légkeveréses funkciót, ha ilyen nincs a sütőn, résnyire hagyjuk nyitva ajtaját, hogy a gőz távozni tudjon. A gyümölcsöket akkor nevezhetjük aszaltnak, ha már nem nedveznek, nem pépesek és nem ropogósak, textúrájuk rugalmas, bőrszerű.