Biobrikett készítés házilag

Mi az a biobrikett?

A biobrikett olyan ingyenes tüzelőanyag, ami a ház körül fellelhető, éghető hulladékból készül. Természetesen csak és kizárólag a természetes anyagokra gondolok! A ruhanemű, műanyag árú és hasonlók égetése tilos és rendkívül környezetszennyező!

A biobrikett készítésének két nagy előnye van. Az egyik, hogy a ház körül keletkező hulladékot ismételten fel tudjuk használni, a másik, hogy ezáltal ingyen jutunk tüzelőanyaghoz.

Milyen anyagból készülhet a biobrikett?

A legjellemzőbb, ház körül fellelhető alapanyagok, zöld hulladékok:

– Fűrészpor (finom szemcséjű)
– Forgács, durva fűrészpor
– Ocsú (kerti munkák után visszamaradt értéktelen növényi rész, törmelék)
– Pelyva (növényi törmelék)
– Lágy szárúak (szalma, lenyírt fű, stb.)

Ha ezeket az alap megjelenési formájukban dobod a tűzre, akkor valószínűleg eloltják a tüzet, vagy pillanatok alatt elégnek. Nézd meg mi történik, ha egy kis lapát fűrészport dobsz a tűzre!

Pedig ezek a zöld hulladékok kiváló fűtő tulajdonsággal rendelkeznek. A fűrészpor, a forgács és a szalma magas nyomású géppel akár kötőanyag nélkül is briketté préselhető, ám ez házilag nem kivitelezhető.

A többi (ocsú, pelyva) ipari körülmények közötti brikettálásáról nincs információm.
Házilag azonban minden további nélkül brikettálhatók!

Hogyan készül a biobrikett?

Ahogy írtam, az alapanyagok otthoni körülmények között nem állnak össze maguktól. Hétköznapi körülmények között nincs olyan présgép az otthonokban, amellyel biobrikett állítható elő. Ezért valamilyen kötőanyagot kell keverni az alapanyagok közé.

Ez a kötőanyag pedig nem más, mint a feldarabolt, beáztatott, pépesített papír! A papírhulladék minden háztartásban elérhető, önmagában elégetve egy pillanat alatt ellobban, a fűtőértéke szinte a nullával egyenlő.

Ha a papírt feldarabolod és beáztatod, akkor olyan mennyiségű cellulóz ázik ki belőle, ami elegendő ahhoz, hogy összetartson egy brikett formában megszárított, vagy préselt hasábot. Ha kiszárad a hasábod, kész az ingyen fűtés papírbrikettel.

A biobrikett lényege, hogy a ház körüli, apróra darált, vágott hulladékot a papírpépbe keverjük és úgy szárítjuk, vagy préseljük ki! Tapasztalataim szerint 70% papír és 30% bio alapanyag egy olyan elegyet képez, amiből kiszárítva és/vagy préselve remek fűtőértékű biobrikett készíthető.

Kell-e préselni a biobrikettet, vagy elég szárítani?
Igaz, hogy egy sima formában szárítással is lehet biobrikettet készíteni, de a préselésnek két nagy előnye van, ami miatt javaslom a préselést:

– tömörebb lesz a brikett, ezáltal tovább ég
– hamarabb szárad

A prés elkészítése akár házilag is megoldható, vagy barkácsboltokból beszerezhető.

Egy tipp: ha olyan brikett prést készítesz magadnak, amivel jó nagy nyomást tudsz kifejteni, akkor 70-30 %-os arányból csökkentheted a papírpép arányát! Akár 50% is elérhető!

Csak keress rá az interneten a brikett présre és rengeteg megoldási javaslatot találsz! Nem mellesleg olcsó fűtési tippekkel megspékelve. Meglátod mennyien foglalkoznak biobrikett, illetve brikett prés készítéssel!

Forrás: tippekneked.hu