Hashajtó házilag

Hashajtó házilag

Nincs egyértelmű recept házi hashajtóra, hiszen teljes egészében emberfüggő az, hogy kinél mi használ. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nincs olyan anyag, ami megindítja a hasat, csupán azt, hogy nincs egy bevált recept, ami mindenkinél működik. Így megpróbáltuk egy csokorba gyűjteni, hogy milyen népi praktikák léteznek, amelyek elősegítik a bélműködést, hiszen könnyedén elkészíthető egy hashajtó házilag is.

A legjobb hashajtó szerek a legtöbb embernél a tejtermékek. Ezek közül is kiemelkedik, a szimpla tej – főleg melegen – a kefir és a joghurt. Sokan esküsznek a kakaóra vagy a reggeli meleg italokra is, így például szorulás esetén érdemes meginni egy forró kávét – még jobb, ha tejeskávéról van szó – netán egy nagy bögre meleg teát.

Érdemes foglalkozni a rostanyagokkal is, így a gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök biztosan megindítják a székletet, ha problémánk lenne vele. Gyümölcsök közül kerüljük azonban a szárazabbakat, így például a banánt vagy éppen a fügét és koncentráljunk a lédús gyümölcsökre, az almára, a szilvára, a körtére vagy éppen a narancsra.

Ha extrém esetekről beszélünk, akkor érdemes furább, egyáltalán nem szokványos módszerekhez is folyamodni, így például igyunk először savanyú káposztalevet, arra igyunk meleg tejet, majd végül koronázzuk meg az egészet egy kávéval vagy egy energiaitallal. Bizonyítottan hasznos hashajtóhatásúak a különféle kompótok és a vadkender is, de érdemes a patikákban megvásárolható gyógyteákat is segítségül hívni a szorult helyzetekben.

Érdemes kiemelni, hogy a szorulás komolyabb betegségek előzménye is lehet, így amennyiben már legalább egy hete nem volt széklete ne kísérletezzen otthoni praktikákkal, hanem haladéktalanul forduljon orvoshoz. Mindenekelőtt a székrekedés minden esetben megelőzhető, így figyeljünk a változatos, rostokban dús táplálkozásra.