Penészfolt eltávolítás házilag

Penészfolt eltávolítás házilag

A penészfoltok a lakás bármely részében megjelenhetnek, ahol túl sok a nedvesség. Gyakran találkozunk velük a mosógépben, onnan pedig a ruhákra is könnyen rákerülnek. Eltávolításukkal ne várjunk sokáig, mert a helyzet hamarosan még rosszabb lesz.

Ruháról és egyéb szövetekről mosópor és víz keverékéből készített pasztával lehetünk hatékonyak a penészfoltok ellen. A pasztát tegyük közvetlenül a foltra és 15 percig hagyjuk rajta. Ezután a lehető legforróbb vízben, amit az adott anyag még elbír, mossuk ki a ruhát vagy öblítsük át vele a szövetet. A legjobb, ha a penészes ruhákat a napon szárítjuk, hiszen a napfény nemcsak a szagokat semlegesíti, de a penészgombákat és a baktériumokat is elpusztítja.

Műanyag, bambusz vagy linóleum felületekről először kaparjuk le a penészt óvatosan, hogy a felületet fel ne sértsük. Ezután szappanos meleg vízhez adjunk pár csepp háztartási ammóniát és ezzel végezzünk lemosást, majd töröljük szárazra a felületet. A falról kefével szedjük el a penész nagy részét, majd penész elleni szert használjunk, amit szintén kefével, gumikesztyűben vigyünk fel a falra. Sokan a sósavra esküsznek, de már kaphatóak, korszerű penészgátló és eltávolító készítmények is. A mosógépben használjunk ecetet és a legmagasabb hőfokon mosassuk át a gép belsejét. Aki érzékeny rá, csak maszk használata mellett fogjon bele a penész eltávolításának, mert légzőszeri megbetegedéshez vezethet.