Darázsirtás házilag

Darázsirtás házilag

A darazsak nagyon bosszantó rovarok és ha támadnak, veszélyesek is lehetnek. Legtöbbször kerülik az embert, de sokszor a ház közelébe vagy még rosszabb esetben a házba fészkelik be magukat. A nagyobb baj elkerülése érdekében készíthetünk csapdákat, melyek hatékonyan távol tartják majd a darazsakat.

A legegyszerűbb megoldás, ha egy ásványvizes palack tetejét a háromnegyedénél levágjuk, majd nagyjából félig megtöltjük cukros vízzel. A levágott részt fejjel lefelé, tölcsérként visszahelyezzük az üvegbe, oldaluknál ragasztószalaggal rögzítjük. Az üveg száját bekenhetjük lekvárral és a vízbe csepegtethetünk mosogatószert is. A csapdát 2-3 naponta ellenőrizzük és szedjük ki belőle az elpusztult rovarokat. Csalinak kitűnő egy darabka hús vagy máj is, amit drótra fellógatva tehetünk az üvegbe.

Ha fészekkel állunk szemben, a legjobb, ha kifüstöljük a darazsakat. Tegyük a fészek alá a grillsütőt és száraz levelekből gyújtsunk tüzet. A darazsak a füstben megfulladnak vagy elmenekülnek és nem térnek vissza. Ha a lakásban repdes egy-két darázs, gyors és egyszerű megoldás, ha hajlakkal fújjuk le őket, amitől összetapad a szárnyuk és rövidesen elpusztulnak.