Páramentesítés házilag

Páramentesítés házilag

Mielőtt elrohannánk az üzletbe egy drága párátlanító készüléket venni, érdemes előbb kipróbálni a házi módszereket a levegő páratartalmának csökkentésére.

A lakás levegőjének felesleges nedvességtartalmát macskaalommal is összegyűjthetjük. Egy 5 kg-os kiszerelésű macskaalmot öntsünk egy vödörbe, a tetejére szórjunk szódabikarbónát. Keverjük össze alaposan, majd tálcákra vagy lapos edényekbe 2-3 cm vastagon terítsük szét az almot és helyezzük el a lakás különböző pontjain. A közönséges konyhai só is kitűnő páramentesítő, kis edényekbe töltve ezzel is hatékonyak lehetünk. Konyhai só helyett útszóró sót is használhatunk.

A faszén is működik, ha egy dobozba tesszük, aminek a tetejét több helyen kilyukasztjuk, sok nedvességet tud magába szívni. Ugyanezt a módszert követve a szenet helyettesíthetjük kávéval, de a szódabikarbóna önmagában használva is jó szolgálatatot tesz a nedvesség felszívásában. Egy máz nélküli agyagedénybe téve dekorációnak is álcázhatjuk házi páramentesítőnket. Bármelyik módszert is választjuk, a rendszeres szellőztetésről ne feledkezzünk el, hiszen ezzel is jelentősen csökkenthetjük a levegő nedvességtartalmát.