Orchidea szaporítás házilag

Orchidea szaporítás házilag

Az orchideák legnagyobb része a Föld trópusi és szubtrópusi területeiről származik. 25.000 fajuk ismert. Vannak, amelyek a meleget kedvelik: 20-26 °C-ot. Ismertek olyanok, amelyek megelégszenek télen 7-18 °C-al is,nyáron: 12-21 °C-al. Az orchideák lehetnek melegházi-, mérsékelt házi- és hidegháziak. Ezt nagyon fontos figyelembe venni, így több sikerrel járunk virágoztatásuk szempontjából és egyértelműen ettől függ életük.

Egy hidegházi orchidea tönkremegy a nagyon meleg tenyészhelyen. Árnyékos vagy félárnyékos hely az ideális számukra. Tűző napra nem szabad állítani őket. Vannak olyan fajok amelyeknek télen pót megvilágításra van szükségük.

Nagy páratartalmat igényel:70-80 % közöttit. Lágy vízzel kell permetezni és öntözni őket, amely langyos legyen, ne hideg! Erre a célra megfelelő az esővíz, csapvíz, amelyet 2-3 napig ülepedni hagyunk. Bár ez utóbbiban még megtalálható a mészkő. Nagyon elővigyázatosan öntözzünk, ne tocsogjon a vízben, mert gyökerei elrothadnak. Vigyázat, nem is szabad kiszáradnia a földlabdának. Tápanyagot 2-4 hetenként kaphatnak, de mindig a felére csökkentett töménységet használjunk; az orchideákat télen is lehet trágyázni! A szaküzletekben külön orchideáknak való tápanyagokat is lehet kapni, így egyszerűbbé válik az adagolása.

Speciális orchidea-ültetőközeg is létezik, mivel e növényeknek nem a megszokott virágföld az alkalmas. 2-5 évenként lehet átültetni, fajtól függően, a nyugalmi időszak végén, vagy amikor növényünk kinőtte cserepét. Lehetőleg ne sértsük meg a léggyökereket, sem a talajgyökereket!

Hogy nyugalmi időszakuk mikor ér véget, ezt hosszú megfigyelés után tudhatjuk csak meg. Általában a nappali-éjszakai hőmérséklet ingadozás váltja ki az újbóli virágzást, sokszor elegendő 2-4 °C is ahhoz, hogy megkezdődjön a bimbózás. Ekkor kezdenek nőni az új gyökerek is. Ilyenkor bátran lehet átültetni, szaporítani a növényt, bár a szaporítás inkább a kertészek dolga. Azokat a fajokat amelyek álgumókat képeznek, tőosztással lehet szaporítani nyugalmi időszakuk végén.

Kártevők ritkán fordulnak elő az orchideákon, de ellenőrizni nem árt időnként növényeinket. Ha mégis takácsatka, levéltetű támadná meg, idejében intézkedni kell az eltávolításukról.

És hogyan lehet magról:
A trópusi orchideák különböző trükköket dobnak be hogy oda csalogassák a rovarokat, ám otthoni körülmények között nekünk magunknak kell elvégezni a porzást. Megmutatjuk hogyan!

Az esőerdők mélyén az orchideák gyönyörű színes, sőt illatos virágokat hoznak csak azért, hogy magukhoz csalogassák a rovarokat és azok elvégezzék a beporzást. Sőt nem csak rovarok, de madarak és denevérek is szívesen állnak meg egy-egy csodás orchidea virágánál, mivel egyes orchidea fajok bizonyos trükköt vetnek be, a sziromlevél úgy néz, ki mintha egy rovar lenne.

Tehát bár egy növényről van szó a túlélésért ők is képesek trükkökhöz és cselekhez folyamodni. A növény megtermékenyítésének a feltétele hogy a virágpor a bibére kerüljön, és ezt a beporzást rovarok és madarak híján nekünk magunknak kell elvégezni otthon.

Az orchideák azonban megkönnyítik a kertész dolgát, hiszen a virágpor kis csomóvá áll össze, és a bibe is meglehetősen nagyméretű. A beporzáshoz szükségünk lesz egy fapálcikára, és egy kis vattára, sőt akár egy fülpiszkáló is elég lesz.

Így könnyedén át tudjuk vinni a virágport egyik növényről a másikra. Ha sikeres volt a megtermékenyítés a magok kb. 6-9 hónap múlva érnek be. Így otthon mi magunk is kísérletezhetünk és keresztezhetünk orchidea fajtákat. Szinte korlátlan lehetőség áll mind a hivatalos mind a hobbi kertész számára.

A magok csírázáshoz az eredeti élőhelyükön egy bizonyos gomba faj is segítséget nyújt így ennek hiányában sajnos otthoni körülmények között elég nehéz a szaporítás, de érdemes vele próbálkozni. A beporzást otthon is könnyedén elvégezhetjük, ám a magok csíráztatáshoz már kell egy kis szakértelem, de aki elég türelmes előbb utóbb sikerülni fog egy új fajt létrehozni.

Forrás: hu.shvoong.com és kertvarazsmagazin.hu

A cikk támogatója: Zuglói virágbolt