Nyomtatójavítás házilag

Nyomtatójavítás házilag

A tintasugaras nyomtatók lelke a fúvókasor, amelynek segítségével jut a tinta a papírra, apró tintacseppek formájában. Ugyanis a fúvókasor apró méretű tintaágyúk sokaságából áll, amely egy-egy hajszálvékony kapilláris. Ez köti össze a tintatartályt a külvilággal. Ezekben a kapillárisokban egy kicsike fűtőszál van, amely egy elektromos impulzus hatására felhevül, gőzbuborékot hoz létre, majd kilövi a tintacseppet a papírra. Tehát ha Ön tintasugaras nyomtatót használ, előbb-utóbb a fúvókák elszennyeződhetnek, beszáradhatnak, így szükség van a nyomtató javítására.

Nézzük mit is lehet nyomtató javítás ügyben tenni ilyenkor?

A fúvókákat ki kell gőzölni, mert ugyanis a patronban lévő tintát, hagyományos oldószerek és a víz nem oldja, így a fúvókákba beszáradt tinta eltávolítására az alábbi módszert használja. Teáskanna, kukta, gőzölős vasaló, vagy presszókávé főzőbe tegyünk fel vizet forrni. A célunk ugyanis a nyomtató javításához egy enyhe gőzsugár előállítása.

Ebbe a gőzsugárba kell beletartani a patron fúvókasorát, úgy, hogy a gőzzel meg ne égessük magunkat.
Ezt a gőzölést végezzük egy-két percig, közben papír zsebkendő vagy papírtörlővel töröljük le a fellazított vagy cseppenni készülő tintát. A nyomtató javítása akkor lesz teljesen megfelelő ha ezután egy patronlégtelenítési művelet készül.

A patront a nyomtatóba helyezzük, és egy fejtisztítása programot futtatunk rajta. Ha a patron továbbra sem nyomtat megfelelően, akkor ismételjük meg a fenti eljárást. Ha két-három gőzöléssel nem boldogulunk akkor a fúvóka izzitószála ment tönkre. Ezek az izzítószálak 10-12 feltöltést bírnak ki. Ilyen esetben új patront kell vásárolni. Sok sikert a nyomtató javításhoz.

Forrás: nyomtatojavitasa.blogspot.com