Rózsavíz házilag

Rózsavíz házilag

5000 évvel ezelőtt Krishna idejében igen drága és különleges eljárással készítettek rózsavizet. Egy vízzel töltött kádba összezúzott rózsaszirmokat helyeztek. Egy éjszaka alatt a víz felszínére finom rózsaolaj réteg telepedett, melyet óvatosan leszűrtek a víz felszínéről. Az eljárással 2,8 dekagrammnyi rózsaolaj 250 ezer rózsa felhasználásával készült.

Ma ez az eljárás kivitelezhetetlen és értelmetlen lenne, de el lehet képzelni, hogy az évezredekkel ezelőtti Indiában mekkora földterületeken kellett rózsát termelni ahhoz, hogy kis mennyiségű rózsaolajat tudjanak nyerni. Nem csak Krisna, hanem maga Kleopátra is nagyon szerette a rózsavizet, a rózsafürdőket. Erős illatú rózsa szirmokat szedjünk. Majd tegyük egy fazékba és addig töltsük fel vízzel, hogy éppen ellepje a szirmokat. Főzzük, amíg elkezd forrni.

Majd leszűrjük és már tölthetjük is (jól zárható) üvegekbe.
Létezik egy másik készítési módszer, amikor 1 csésze rózsaszirmot kétszer annyi forralt vízbe teszünk és üvegedényben 2 napig állni hagyjuk. Gyakran kell kevergetni. Ezután hűtőben tárolva akár 3hónapig is eláll.

Mire jó?

– vízbe keverve kiváló aromájú üdítő italt ad
– rózsalekvárt is készíthetünk
– természetes illatosítóként a lakóhelyiségekben szétspriccelve
– illatos fürdőt vehetünk, ha fürdő vizünkbe öntjük
– bőrtisztító és tonizáló szer (száraz, kivörösödött, gyulladt bőrre is kiváló)
– szájöblögetőként is használható
– megnyugtatja a fáradt, irritált szemet
– pakolást is készíthetünk belőle

Forrás: ayurvedika.hu és boszorkanykonyha.blogspot.com