Köhögés csillapítása házilag

Köhögés csillapítása házilag

Mindannyian tudjuk, mennyire irritáló és fájdalmas lehet a köhögés, ami nemcsak a nappalokat, de az éjszakákat is tönkreteheti. Bizonyos esetekben elkerülhetetlen a gyógyszer szedése, de az enyhébb köhögést házilag is csillapíthatjuk.

Amint úgy érezzük, hogy köhögési ingerünk van, sós meleg vízzel gargalizáljunk. Ezzel az oldattal megkönnyíthetjük a váladék lefolyását és csökkenthetjük a torok gyulladását is. Gargalizálás után torkunk érezhetően megkönnyebbül, jóval kevesebb lesz benne a köhögésre ingerlő váladék. Sokan esküsznek a forró tejben elkevert kurkuma por hatásaira köhögés ellen.

Fertőtlenítő tulajdonsága érvényesül akkor is, ha megisszuk, de gargalizálni is érdemes vele. Ehhez egy bögre forró vízben oldjunk fel 1 teáskanál kurkumát és 1 teáskanál sót. Száraz köhögés csillapítására keverjük mézbe a kurkumát, de teát is készíthetünk belőle, amit szintén mézzel édesítsünk. Ha a mézet tejben elkeverjük és lefekvés előtt megisszuk, nemcsak egy finom italt kapunk, megszabadulhatunk a kínzó éjszakai köhögéstől is. A fokhagyma antibakteriális és köptető hatása a legcsúnyább köhögéssel is képes megbirkózni, minél többet együnk belőle.

Az évszázadok során rengeteg házi praktika alakult ki arra vonatkozólag, hogy miképpen tudjuk otthoni körülmények között csillapítani a köhögést. Manapság már számtalan gyógyszer létezik erre, de aki szeretne a természetes, otthoni gyógymódoknál maradni, annak is van megoldás. A köhögés csillapítása házilag a legjobban a különféle szirupokkal kivitelezhető.

Száraz köhögés esetében például keverjünk össze egy evőkanálnyi mézet, egy csipetnyi borsot, valamint két evőkanál citromlevet. Ha hurutos köhögésről van szó, akkor a bors helyett vöröshagymát alkalmazzunk, ami ingerli a nyálkahártyát, a méz pedig védőréteget von a torkunkra, a citromlé pedig csökkenti a gyulladást.

Kiváló szirup készíthető hat fej vöröshagymából és négy evőkanál mézből is, amelyeket feldarabolás után egy lábosba helyezünk, majd tegyük egy forrásban lévő vizet tartalmazó serpenyőbe vagy duplafalú lábosba és legalább két óráig, fedetten forraljuk. Az eredményként kapott szirupból 2-3 óránként vegyünk be egy evőkanállal.

A torok nyugtatására szolgáló szirupot készíthetünk 5-6 szegfűszegből is, amit egy pohár mézbe téve tegyünk egy éjszakára a hűtőbe. A szegfűszeget reggel szedjük ki belőle, a mézből pedig rendszeres időközönként kapjunk be egy-egy teáskanállal.

Hatásos recept még a következő is: Keverjünk össze egy doboz kandiscukrot, 45 dkg mazsolát és 3 darab citromlevelet fél pohár cukorral és némi alkoholos itallal, majd a masszát hagyjuk érni. A szirup néhány hét alatt elkészül, köhögés ellen pedig kiváló.

Kitűnő gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatása miatt a lándzsás útifű is kitűnő köhögéscsillapító. Hogy szirupot készítsünk belőle, ahhoz egy maréknyi szárított füvet forrázzunk le 3 deciliter vízzel, majd hagyjuk kihűlni és szűrjük le. A főzetet forraljuk fel ismét, majd sűrítsük be úgy, hogy hozzáadunk 20 dkg mézet, így a köhögés csillapítása házilag is könnyedén megvalósulhat.