Gomba termesztés házilag

Gomba termesztés házilag
Laskagomba és csiperke termesztése házilag
Gombát nemcsak szedni jó, hanem termeszteni is izgalmas vállalkozás. A folyamat legérdekesebb része a gombatestek hihetetlenül gyors növekedése.

A magyar agrárium egyik igen sikeres hajtása a gombatermesztés. Egyre több vállalkozó egyre eredményesebben termel pincében, elhagyott gazdasági épületben, fóliasátor alatt gombát. A gomba pedig egyelőre jól értékesíthető áru a hazai és a külföldi piacokon. Fogyasztása pedig nő, mert tápláló (de nem hizlaló), koleszterinmentes és nem tartalmaz vegyszereket.

Gombát nemcsak vállalkozók, de jámbor kertészkedők is termelhetnek. Sajnos nem minden gombafaj megfelelő az otthoni termesztésre, az őzláb gombáért például továbbra is az erdőszélekre kell járnunk. A csiperke vagy a laskagomba termesztéséhez viszont nem kell más, mint néhány gombazsák, és némi szakértelem. Az utóbbi hozzávalóval kapcsolatban szeretnék most néhány dolgot megemlíteni.

A zsákokban gombacsírával beoltott tápközeg rejtőzik. A tápközeget különféle gombákkal olthatják be, s ennek megfelelően az egyik zsákban laskagomba, a másikban pedig csiperkegomba fog teremni.
Laskagomba

Lássuk először a laskagombát, mert ez az egyszerűbb!
A zsákokat nem túl száraz, tiszta, szellős, 15-20 fokos helyiségben kell elhelyezni (pl. alagsorban, garázsban, kamrában, ahol némi fény is van). A gombafonalak 2-3 hét alatt szövik át a tápközeget. Ezt követően a gombakezdemények – mint apró fülecskék – a zsák lyukain bújnak ki. Ha a fólia elvált a tápközegtől, akkor célszerű felhasogatni, hogy a belül képződő gombák is megnőhessenek. A padozatot, a zsákok környékét naponta locsolni kell, de a víz ne érje a gombákat.
A termésidő egy-két hónapig tart, egy zsák 3-3,5 kg gombát terem.

Laskagombát termelhetnek farönkön is. A micéliummal (gombafonalakkal) átszőtt rönköket árnyékos, szélvédett helyen, 3/4 részig kell a földbe süllyeszteni. A környéküket nedvesen kell tartani, mert ez elősegíti a gombatestek kifejlődését.

Csiperke
A csiperke csírájával beszövött zsákokat pincében, garázsban, fóliasátorban helyezhetjük el. A megfelelő helyen elrendezett zsák felszínét vízszintesre igazítjuk és nyirkos újságpapírral vagy fóliával betakarjuk. Az első két héten 20-25 fokos hőmérsékletre van szükség. Ezután a mindvégig nyirkosan tartott borítást levesszük, és a tápközeget 4 cm vastagon takarófölddel borítjuk be. Tíz nap múlva a hőmérsékletet fokozatosan csökkentsük 17-18 fokra, mert az ennél melegebb környezetben kevesebb gombánk teremne. A zsákok környékét locsoljuk és a takaróanyagra is öntsünk annyi vizet, hogy átnedvesedjék, de a víz a tápközeggel ne találkozzék.

A termés időszakosan, hullámokban jelenik meg és négy hullámra, esetleg még két kisebb hullámra lehet számítani. Az első szedés a zsákok elhelyezése után 32-38 nappal történhet. A gombafej akkor érett szedésre, amikor a gombakalap alatt az úgynevezett fátyol kitapintható. A gombát csavarva kell kiemelni a talajból. Ha az alja beszakadt, akkor azt ki kell szedni, különben pedig a gomba tönkjéről le kell vágni. A talajban keletkezett lyukat a megmaradt termőfölddel ki kell tölteni.
A kitermelt gombát nem kell meghámozni, csupán alaposan megmosni!

Megfelelően szárítva és tárolva a gomba évekig ehető marad.

Ahhoz hogy tényleg hosszú ideig eltartható legyen 14% alá kell csökkenteni a termőtest víztartalmát. Minél nedvesebb marad annál hamarabb romlik.

20% felett a termőtest puha, nedves tapintású, hajlik.
16-20% még hajlítható, de végül eltörik
14-16% hajlításra törik, mozgatáskor a gombák enyhén csörögnek
10-14% erősen törékeny, mozgatáskor csörög
10% alatt – előmelegített befőttesüvegbe téve évekig eltartható (a felmelegített üveg aljára pár csipet só(nedvességet felszívja) és bors(állítólag jó a molyok ellen), majd bele a koppra szárított gomba. A lezárás után az üvegben vákuum keletkezik, ez is javítja az eltarthatóságát)

Szárítás után be lehet tenni 1-2 napra a fagyasztóba, ettől a legtöbb nagyobb testű kártevő(moly, gombaszúnyog) lárvája elpusztul.

Forrás: balintgazda.hu