Kútfúrás házilag

Kútfúrás házilag

Egy ásónyomot kiásunk a földből, és egy fél méteres 40-es műanyag csövet befogunk a fúrógépbe, én jelen estben egy Hiltit használtam mert annak erősebb a motorja és lassabban forog. A műanyag cső egyben a fúrószerszám is melynek a vége 45-fokban le van vágva. Ezt a fél méteres műanyag csövet kell a fúrógéppel lefúrni. Ezután már szinte nem is lesz szükség a fúrógépre. Ezután az ásónyomba belerakunk egy 110-es fél méteres műanyag csövet, és ebbe beleteszünk egy 110/50-es T-idomot. A T-idom kifolyásához egy műanyagládát (ez legalább 50 literes legyen) rakunk.

A következő lépés hogy egy búvárszivattyút belerakunk a vízzel teli műanyagládába és a kivezetését összekötjük egy 40-es 90-fokos műanyagsarokkal, melyhez egy menetes toldót rakunk, és persze egy kb. 2-3 méteres locsolócsövet. És így már össze is van kötve a szivattyúnk a fúrócsővel. Nem nagy ördöngősség, érdemes megpróbálnod, mert így lesz kutad házilag. Elindítjuk a szivattyút, és a fúrószerszámot vagyis a csövet (most már 2-méteres csöveket használunk), jobbra, balra mozgatjuk, közben finoman nyomogatjuk lefele. A viz majd a 110/50-es csövön a kimosott földdel, vagy a homokkal visszafolyik a műanyagládába. Néha egy kicsit megállunk, és hagyjuk hogy a víz kiöblítse a talajréteget.

Az öblítés közben finoman mozgatjuk fel-le a fúrórudazatot(műanyag csövet). Ezt majd az első 2-méteres cső után érezni fogjuk, hogy mikor szükséges. Amikor az első 2-méreres cső lement, akkor hőlégfúvóval megmelegítjük a következő csövet, majd az előző cső végét bekenjük műanyagragasztóval és a következő csövet ráigazítjuk. Rácsatlakoztatjuk ismét a szivattyút és már mehetünk is a fúrással lefele újabb 2-métert. Ezután újra ragasztunk és így tovább. És ha még nem adtad fel, amit remélek, akkor lehet egy kutad házilag. Persze közben folyamatosan engedjük a műanyagládába a vizet is mert ahogy fúrunk lefele úgy a ládából is fogy a víz, amit pótolni kell. A műanyagláda aljáról a homokot időnként kiszedjük. Az első vízzáróréteg 6-8 méteren van.

Itt hirtelen eltűnik a víz a műanyag ládából, amikor ezt a réteget elérjük. Gyorsan utána kell tölteni, és még legalább 1,5-2 métert fúrni lefele. Ha ez a mélység megfelel, akkor leállunk a fúrással. Leengedünk pl: egy vasgolyót madzagon a csobbanásig, utána a madzagra kötünk egy csomót, és felhúzzuk a vasgolyót, evvel leellenőrizhetjük a kút mélységét továbbá 1-2 óra múlva a golyóval megnézhetjük hogy megvan e még a vizünk. Ha megvan akkor kihúzzuk a csövet és az előre elkészített szűrőt hozzáragasztjuk és visszanyomjuk. FIGYELEM! A cső kihúzása és visszatolása közt minél rövidebb idő teljen el. Ha túl hosszú a cső kb. 7-50 méter akkor kihúzáskor tetszés szerinti méretre vágható (kb: 5-7 méter) a visszatoláskor pedig újra össze kell ragasztani. Ha idáig eljutottál minden bizonnyal lesz egy házilagos kutad. Következő lépés hogy a megvásárolt 40-es szelepet ráragasztjuk a cső végére, majd rátehetjük a rendes szivattyút.

Eleinte kicsit homokos lesz a víz, de ez elég hamar kitisztul. Gratulálok a jó munkádhoz, most már biztosan van egy jó kutad házilag.

Forrás: kutfurashazilag.extra7.hu