Mázolás házilag

Mázolás házilag

A munka menete
1. Tegyük a festendő felületet por- és zsírmentessé. Távolítsuk el a régi hőszigetelő szalagokat.
2. Ellenőrizzük az ablakok általános állapotát, végezzük el az esetleges időszerű javítási beállításokat. Ne feledjük el, hogy a festés utáni hibajavítás többletmunkát és felesleges bosszúságot okoz.
3. Szereljük le az ablakszárnyakat, és helyezzük kényelmes magasságú festőállványra vagy asztalra.
4. Vésővel távolítsuk el a repedezett, meglazult gittet. Ha a gitt állapota indokolja, legjobb az egészet eltávolítani. A vésőt mindig a fa és a gitt felől használjuk, sohase az üvegnél. Az ablaküveg könnyebben megreped, mint gondolnánk.

5. Az ablakszárnyak alsó léceiről és az oldallécek alsó, kb. 20 cm-es részéről maradék nélkül távolítsuk el a régi festékrétegeket. Az ablak és a keret többi részéről a repedezett, táskásodó részeken kaparjuk le a régi festéket. Olyan területeken, ahol a festék erősen az alaphoz tapad, elegendő a mattító csiszolás, használjunk festékkaparót és csiszolópapírt. Hőlégpisztoly használata esetén különös óvatossággal dolgozzunk, mert a hirtelen hőmérséklet-változás miatt az üveg könnyen megreped.
6. Az ablakkeret és az ablakok derékszögű éleit csiszolópapírral enyhén kerekítsük le, így a festék jobban tapad a felületen, és hosszabb ideig ellenálló marad.
7. Ha úgy ítéljük meg, hogy a festendő felületek nedvességtartalma magas, hagyjuk őket néhány napig száradni.

8. Ismételt portalanítás után a fatiszta felületeket kenjük be lenolajkencével. A lécek végződéseibe alaposan itassuk be az anyagot.
9. Végezzük el a gittelést. Szilikontartalmú gitt használata nem javasolt, mert az nem festhető.
10. Ragasztószalaggal védjük az üveget. A ragasztáskor ügyeljünk arra, hogy a ragasztószalag széle kb. 2 mm távolságra legyen a gitt szélétől.
11. Alkidgyanta-tartalmú alapozófestékkel vagy hígított olajfestékkel végezzük el az alapozófestést.
12. Amikor az alapozó megszáradt, helyezzük vissza az ablakot a keretre, és ellenőrizzük az illeszkedést. Hogyha szükséges, végezzük el a beállításokat, esetleges javításokat. Ellenőrizzük a gitt állapotát, ha kell, javítsuk ki.
13. Két rétegben fessük le a felületet.
14. A festés befejezése után azonnal távolítsuk el a ragasztószalagot, majd a száradás után új szigetelőszalagot ragasszunk fel.

Megjegyzések
A már mázolt fafelületeknél nem javasolt ún. lazúrbevonat kialakítása, mert a fa szívóképességének egyenletessége bizonytalan, a lazúrfelület foltos lehet.
Kültéri fafelületeknél nem javasolt az egyébként esztétikai okokból alkalmazott tapaszanyagok használata. A tapasz a legkevesebb kötőanyagot tartalmazó és legvastagabb rétegben alkalmazott anyaga a mázolásnak,
a legkevésbé áll ellen a nedvességnek.
Az igényes, esztétikailag elfogadható mázolómunkánál minden rétegfelhordási művelet után a felületet célszerű megcsiszolni.

Forrás: Lukovics Éva mérnök írása