Karácsonyi ajándék házilag

Karácsonyi ajándék házilag

Fess egyedi bögrét!

Amire szükséged lesz:
egyszínű bögre, lehetőleg világos, a matt és a fényes felületű egyaránt megfelelő
porcelánfesték az általad kiválasztott színekben.

A porcelánfestéket hobbiboltokban szerezheted be, de nem kell az ott található árnyalatoknál leragadnod: a festéket több színből is összeválogathatod, és saját magad keverheted ki a kívánt árnyalatot. Ha kész, akkor pedig nincs is más dolgod, mint mintákat, figurákat vagy nevet festeni a bögrére! A bögre felületét tisztítsd meg, és töröld szárazra, majd fesd rá a kívánt mintát! A félfényes festéket 24 órán át hagyd száradni, ezután 45 percig süsd 170°C-os sütőben, majd hagyd ott kihűlni.

Készíts egyedi mécsestartót üvegfestékkel!

Amire szükséged lesz:
üveg gyertyatartó – kisebbet és nagyobbat is választhatsz
üvegfesték.

Ez utóbbiból ma már igen sokféle kapható: a nagyobb felületekre használhatsz lehúzható üvegfestéket, a kisebbekre kiégethetőt, de választhatod a kényelmesebb megoldást is, az üvegfestő filcet, amely egyébként az apróbb minták rajzolására a legalkalmasabb. Lehúzható üvegfestékkel fóliára készíthetsz mintát, és amelyik a legjobban tetszik, száradás után felhelyezhető az üvegre.

Láss hát neki! Tisztítsd meg az üveget, és rajzold rá a mintát! Ha ezt üvegfestékkel vagy filccel tetted, akkor ne felejtsd el a tartókat kiégetni, az pedig az adott típus függvénye, hogy az égetés előtt szükséges-e a 24 órás száradás.

Önts egyedi gyertyát!

Amire szükséged lesz:
viaszforgács, gyertyazselé vagy -homok
olvasztáshoz edény, nejlonzacskó
öntőforma vagy üveg tartóedény
fémtalpú kanóc, hurkapálca
díszítéshez száraz virág, kavics, gyöngy.

Az öntés igen könnyű, a gyertya pedig nagyszerű ajándék lehet karácsonyra. Többféle eljárás létezik, a legegyszerűbben zseléből, gyertyahomokból és viaszgyöngyökből készíthetsz gyertyát.
Láss neki!

A viaszforgácsot vagy gyertyazselét nejlonzacskóba helyezve olvaszd fel vízfürdőben! Az öntőforma aljára helyezd a kanóc fémtalpát, a másik végét hurkapálcára kötve erősítsd a forma tetejére! Ha különlegesebb gyertyát szeretnél, a forma aljára szórhatsz száraz virágot, kagylót, kavicsot, gyöngyöt.
A zselés gyertyát nem lehet kiönteni, kizárólag üveg tartóedényben mutat jól, a hagyományos viaszt azonban ki is öntheted, de ez esetben is használhatsz üveg tárolóformát. A színek keverhetőek, rétegezhetőek, de a viaszgyöngyöket és a gyertyahomokot is kombinálhatod. Ezeket nem szükséges felolvasztani: helyezd a kanócot egyszerűen az üvegforma aljára, majd rétegezd és keverd a viaszt ízlésednek megfelelően!

Forrás: femina.hu



Házilag készített dolgok. Ötletek és praktikák a házilagos megoldásokról, avagy hogyan csináld házilag ?