Lekvárkészítés házilag

Lekvárkészítés házilag

Kezdjük mindjárt az egyik legfinomabbal, a málnalekvárral, de sárgabarack, vagy szilva is nagyon finom.

Hozzávalók:

1 kg málna
1 zacskó zseléfix 2:1
o-5 kg. cukor (ízlés szerint)
1 citrom leve (ez nem fontos)
1 kávéskanál fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés:

A megmosott, átválogatott málnát első lépésben daráljuk le húsdarálón, a lukméretet mi válasszuk ki a darálón – annak függvényében, hogy mekkora gyümölcsdarabokat szeretnénk a lekvárba. Majd a cukor egy részével, zseléfixszel (2 in 1 vagy ha kevesebb cukorral szeretnénk 3 in 1 ) , citrommal, ( esetleg kevés fahéjjal ) összekeverjük.  Alacsony hőfokon, állandó keverés mellett felforraljuk, és  ha forr  belekeverjük a maradék cukrot. Kicsit nagyobb lángon 20 percig főzzük, és ne tovább, így ízletesebb marad a lekvárunk mert nem illannak el a gyümölcs aromák mint a klasszikus 10 órás lekvárfőzésnél.

Sokan a lekvárt pihentetik, hűtik és csak utána teszik üvegekbe, de szerintem forrón kell elrakni így sokkal sterilebb a folyamat. Az üvegeket a lekvárral mindig színültig töltjük, majd rögtön légmentesen és fejtetőre fordítjuk. 20 perc elteltével visszafordítjuk a talpára az üvegeket.

A zseléfix gyümölcspektint tartalmaz, mely természetes anyag és a lekvárok megszilárdulását segítik elő. Ez a természetes alapanyag hagyományos lekvárkészítés esetén órákig tartó főzés során fő ki a gyümölcsből. A zseléfix a hosszadalmas főzést 10-20 percre rövidítik. A gyümölcsök rostjai nem főnek szét, nagyobb darabokban maradnak meg, megőrizve eredeti ízüket.  A fenti lekvár recept szinte bármely gyümölcs elrakásához alkalmas.

Jó étvágyat