Fülfájás kezelése gyerekeknél

Fülfájás kezelése gyerekeknél

Kisgyermekes családoknál gyakran hallani, hogy egyik, másik gyermeknek folyik a füle, egész éjszaka sírt a fájdalomtól. A kétségbeesett szülők azonnal felkeresik a szakorvost, aki ellátja a kis beteget, s többnyire gyógyszert is ír fel, leginkább antibiotikumot. Noha természetesen vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a használatuk, de az alábbiakból kitűnik, hogy más gyógymód, más gyógyszerek is állnak az orvosok rendelkezésére.

A fül a hallás és az egyensúlyérzés szerve. Három részből áll: külső fülből, középfülből és belső fülből. Természetesen a fül mindhárom része megbetegedhet és okozhat fájdalmat. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy milyen okok is vezethetnek a fülbetegségekhez, fájdalmakhoz.

A diagnózist és a betegség kialakulásának lehetőségét a kikérdezés és az aprólékos, szisztematikus, fájdalmatlan orr-fül-gégészeti vizsgálat támasztja alá.

KÜLSŐ FÜL BETEGSÉGEI
A külső fül a fülkagylóból és a hallójáratból áll. Megbetegedéseire jellemzőek az elzáródások, fertőzések, sérülések és daganatok.

Fülfájást okozhatja a fülkagylón jelentkező seb, harapás, netalán baleset következtében kapott ütés, birkózás miatt jelentkező porcos vérömlenyek.

A külső hallójárat betegségeit többnyire a hallójárat fertőződése okozza. A fertőzés kiterjedhet az egész hallójáratra, vagy érinthet csupán kis területet.

– Külső hallójárat gyulladás kialakulását okozhatja kedvezőtlen anatómiai adottság (járatszűkület, fülzsír dugók) vagy környezeti tényezők, mint például fürdés, felázás. Előfordulásában gyakran szerepet játszik a gyulladást fenntartó erőteljes dörzsölés, például a fültisztító pálcikák használata. Pedig tudni kell, hogy a hallójárat önmagát tisztítja, az elhalt sejteket a dobhártyáról a hallójáraton keresztül elszállítja. Ha a hallójáratot fültisztítóval próbálják tisztítani, akkor meggátolják a természetes folyamatot és esetleg a sejttörmeléket egészen a dobhártyáig visszatolják, ahol felgyülemlik. Ez a törmelék magába szívja a mosakodás, úszás során odajutott vizet és feláztatja a hallójárat bőrét, ami így sokkal védtelenebb a bakteriális, gombás fertőzésekkel szemben. A fültisztítást ezért ajánlatosabb fül-orr-gégészre bízni, aki langyos vízzel kiöblíti a hallójáratot.
A külső hallójárat gyulladásnál a fájdalom intenzíven jelentkezik, rágásra, valamint a fülkagyló mozgatásakor fokozódik. Az ilyenkor keletkező ödéma és a többé-kevésbé súlyos fülfolyás a külső hallójárat beszűkülését eredményezi.

– Füljárati furunkulust okozhatnak a szőrtüsző-faggyúmirigyeknek Staphylococcusok általi fertőzése, ami rendkívül erős fájdalommal jár. Kifakadásukkor kis mennyiségű vér és genny ürülhet a fülből.

– A külső hallójárat felülfertőzőtt ekcémája lehet allergiás eredetű. Ez esetben a viszketés, s az ezt megszüntetni akaró vakarás is elősegítheti a felülfertőződést.

– Idegen testek is okozhatnak fájdalmat. Kis gyerekeknél gyakran előfordul, hogy apró tárgyakat dugnak a fülecskéjükbe, amik okozhatnak felülfertőzéseket. Ez esetben haladéktalanul szakorvoshoz kell fordulni, mivel az otthoni eltávolítást megkísérlő próbálkozások gyakran tovább súlyosbítják a helyzetet.

KÖZÉPFÜL BETEGSÉGEI
Középfül a dobhártyából és egy levegővel teli üregből áll, amiben a belső fület a dobhártyával összekötő három hallócsont helyezkedik el.

Ezek a betegségek a fül feszítő vagy nyomó érzésével járhatnak, de kísérheti savós vagy gennyes fülfolyás, halláscsökkenés, fülzúgás és szédülés is.

– Akut középfülgyulladás talán a leggyakoribb fülprobléma gyermekeknél, ami többnyire bakteriális vagy vírusos fertőzés következtében alakul ki. Leggyakrabban 3 hónapos és 3 éves kor között alakul ki, általában közönséges megfázás szövődményeként. A baktériumok vagy vírusok garatból induló fülkürtön keresztül jutnak a középfülbe. A vírusos középfülgyulladást gyakran követi a bakteriális fertőzés is. A fájdalom mellett halláscsökkenés, lázas állapot, fülfolyás jelentkezhet. A betegség stádiumainak megfelelően a dobhártya lehet vérbő, gennygócokkal fedett vagy perforált.

– A hólyagos dobhártyagyulladás, véres-savós dobüregi buborékokkal jár, rendszerint vírusos eredetű, de előfordulhat bakteriális fertőzés is. A nagyon erős fájdalom gyakran éjszaka jelentkezik. A kis „buborékok” felszakadása néha kismértékű savós vagy véres fülfolyást okoznak. A halláscsökkenés három hétig is eltarthat.

– Az Eustach-kürt hurutja esetén az időszakos fülfájás az orr-garat gyulladásának következménye.
– Előfordulhat, hogy valamilyen baleset, sérülés következtében sérül a dobhártya. Például a fültisztító pálcika alkalmazása során, illetve légnyomás változásának hatására, pofon, fejesugrás esetén.

BELSŐ FÜL BETEGSÉGEI
A belső fül betegségei halláscsökkenést, szédülést, fülzúgást és helyi pangást okozhatnak. Ide tartozik a Méniere-betegség, a vesztibuláris ideggyulladás, a fejtartással összefüggő szédülés, az időskori halláscsökkenés, stb.

REFLEXES FÜLFÁJÁSOK
Abban az esetben, ha a diagnózis nem állapít meg szervi elváltozást a fülben, de a beteg mégis fülfájásra panaszkodik keresni kell az okot, hogy mi állhat a háttérben. Előfordulhat, hogy egy elhanyagolt lyukas fog, netalán egy beékelődött bölcsességfog okozza a fájdalmat. Olykor állkapocs záródási hiba, netán fogcsikorgatás is vezethet fülfájáshoz. A nyelvgyök sérülése, illetve a nyálmirigyek gyulladásos folyamatai is lehetnek a fájdalom okozói. Ha maga a fül egészséges, akkor a közös érzőideg által ellátott szerveket is vizsgálni kell.

FÜLFÁJÁS

A fülfájás a külső vagy a belsőfül területéről eredő, vagy innen eredőnek érzett fájdalom. Okozhatja fertőzéses eredetű gyulladás vagy daganat. A külső hallójárat gyulladása is igen fájdalmas, illetve a fülkagylót alkotó porc gyulladása is rendkívüli érzékenységgel és fájdalommal járhat. Gyermekeknél a fülfájás leggyakoribb oka a középfül fertőződését követő gyulladás.


Homeopátiás elsősegély a fülnek

Mivel a középfülgyulladás súlyos betegség, mely kezelés hiányában akár végleges halláscsökkenéssel is járhat, a homeopátiát kizárólagos kezelésként csak képzett homeopátiás orvos javasolhatja.
A hagyományos fülészeti terápia mellé viszont bátran adhatod a következő szereket:
– Oscillococcinum naponta kétszer fél tubus három napig
– Éjszaka, hirtelen jelentkező, lázzal kísért fülfájás esetén: Aconitum napellus 9-15CH, óránként 5 golyócska
– Fül mögé sugárzó fájdalom esetén: Capsicum annuum 9CH, óránként 5 golyócska
– Magas lázzal, bőrpírral, lüktető fájdalommal, érintésre rendkívüli érzékenységgel reagáló fülgyulladás esetén Belladonna 9CH
– A külső hallójárat gyulladásakor: Graphites 15CH, egyszer 5 golyócska
Alkati szerek
A „füles gyerek” megbetegedési hajlamára jól lehet hatni homeopátiás alkati szerekkel. Vagyis arra, hogy ritkábban legyen beteg, enyhébb tünetei legyenek, és gyorsabban, kevesebb szövődménnyel gyógyuljon. Ilyen szert hosszabb állapotfelmérés után homeopátiás orvos tud javasolni. Az immunrendszer érésének köszönhetően egyébként maguktól is ritkulni fognak a betegségek.

Háziszerek
Kövirózsacsepp
Gyógyszertárakban, drogériákban kapható. (Gerani havasi kövirózsacsepp, 1075 Ft.) Általában kiegészítő, gyulladáscsökkentő gyógymódként ajánlják, de bizonyos esetekben, szoros fülészeti kontroll mellett önálló gyógymódként is alkalmazhatod. Fontos a csepegtetett oldat tisztasága, hiszen testnyílásba csepegtetjük.

Vöröshagymalé

A népi gyógyászatban alkalmazzák gyulladáscsökkentőként. Beszéld meg fülésszel, hogy ajánlja-e a ti esetetekben!

Hideg-meleg

Vannak, akik esküsznek a meleg fedőre, sóra, fülmelegítős sapkára, de van, aki csak a hideget bírja elviselni fülfájás esetén. Mindig a kis beteg dönt: ha melegítést szeretne, akkor célszerű a melegítés, ha kifejezetten hidegre vágyik, akkor hűvös borogatást kell adni neki. Szervezete jelzéseit nem szabad figyelmen kívül hagyni! Még beszélni nem tudó kicsi gyereknél úgy értelmezhetjük a jelzéseket, hogy ha húzza le a füléről a melegítő sapkát, vagy az ágyban fekve fejecskéjét teszi egyik helyről a másikra a párnáján, mert a hideg helyeket keresi, máris láthatjuk, állapota mitől javul és mitől rosszabbodik.

Fülgyertya

A fülgyertyázás gyakorlata nem új keletű dolog, hiszen a források szerint már az ősi Kínában is ismerték. A hopi vagy moqui indián törzs gyógyítói kezdetben üreges kúp alakú fakérget alkalmaztak a fájó fülre.
A fülgyertya mai formája egy körülbelül húsz centi hosszú, hengerkúp alakú lenvászon gyertya, melyet átitathatnak méhviasszal, illetve különböző gyógynövények kivonataival. Csak ép dobhártyájú gyerekek esetében szabad használni! Mindkét fület kezelni kell, akkor is, ha csak az egyik fáj. Még gyertyázás előtt készíts oda vízzel teli tálkát, amelyben elolthatod az égő gyertyavéget. A fülgyertyát használhatjuk külső hallójárat-gyulladás, mandulagyulladás, nátha, orrmelléküreg-gyulladás, fülfájás, füldugulás és fejfájás kezelésére. A gyertya alsó végét szorosan a fül külső hallójáratába kell illeszteni, a felső, szélesebb végét pedig meggyújtani. A méhviasz cseppmentesen ég, nem folyik. Fontos, hogy a gyertyát olyan szögben tartsd, hogy mellette füst egyáltalán ne jöjjön ki.

Ha gyereket kezelsz, egyik kezeddel fogd a kicsi homlokát, fejét, mert az érintésed megnyugtatja. A gyertyát a jelölésig kell égetni, ehhez tíz-tizenöt perc szükséges. A meleg füst a gyertya üreges belső részében spirálvonalban lefelé halad, majd a fülbe jutva fellazítja a lerakódott fülzsírt, valamint elernyeszti a hallójárat falát. Az égő láng alatt légritka tér alakul ki, mely szívóhatást eredményez. Így a gyertya magába szívja a fülben lerakódott zsírt és egyéb szennyeződéseket. A kezelés végén a gyertya belső falán ez látszik is. Mivel a fej különböző üregei közvetetten ugyan, de összeköttetésben állnak egymással, ez a szívóhatás megmozdítja az orr melléküregeiben pangó váladékot is. Ügyeljetek arra, hogy a kezelés után 24 óra hosszat ne kerüljön por, piszok és víz a fülekbe.

Forrás:  babaszoba.hu és csaladinet.hu