Afta kezelése házilag

Afta kezelése házilag

Az afta, azaz a szájpenész nem tartozik a súlyos fertőzések közé, ám sok kellemetlen tünetet tud okozni. A fájdalmas kis hólyag a szájüregben vagy a toroknál alakul ki, gyakran az immunrendszer legyengülését jelzi. Létezik rá gyógyszer, de természetes gyógyírt is találhatunk rá.

Az afta kezelésének legjobb módja, ha különböző oldatokat készítünk és azokkal naponta többször öblögetünk, gargalizálunk. Keverjünk össze 1 evőkanál almaecetet fél bögre meleg vízzel és öblögessünk vele legalább négyszer egy nap. Ecet helyett tengeri sót vagy illóolajokat is használhatunk. A levendula, a teafa, az oreganó és a szegfűszeg jól ismertek antibakteriális hatásaikról.

Ezeknek illóolaját vízzel felhígítva enyhíthetjük a szájpenész tüneteit. A bórsavat felnőtteknél hagyományosan használják szájpenész ellen. Szájvizet készíthetünk belőle, ha 1 teáskanállal hozzákeverünk egy bögre vízhez. Ne nyeljük le, mert savas hatása bánthatja a gyomrot. Amíg az afta fennáll, ne használjunk bolti szájvizet és kerüljük a cukros, valamint élesztőt tartalmazó ételek, az alkohol és a koffeines italok fogyasztását. Élőflórás joghurtból azonban érdemes minél többet enni.