Papírbrikett házilag

Papírbrikett házilag
Mi a papírbrikett?
Előállításától függően lehet kocka, gömb, vagy hasáb alakú. Energiatartalma kb. 13-15000 kcal/kg. A fához hasonlóan ég el és igen kevés hamutartalma van, mely kb. 2-3 %. Előállítható fekete-fehér újságpapírból, vagy hasonló papíranyagból, de hullámpapírból is készíthető.
A papírbrikettgyártás igen munkaigényes, ezért csak a hobbikedvelőknek ajánljuk. Ha a ráfordított idő munkabérét nem tekintjük, akkor viszont igen olcsó, tiszta, környezetbarát tüzelőanyagot állíthatunk elő.

I. Papír előkészítése
A legalkalmasabbak erre a célra a papír újságok, melyek fekete-fehérben jelennek meg.
Az újságot Népszabadság félméretben összehajtva célszerű szétválogatni. Nem ajánljuk a fényes és színes papírokat. Alkalmas a hullámpapírból készült dobozok anyaga is. Ezeknél a műanyag ragasztószalagokat és a fémkapcsokat ki kell szedni. A megtisztított hullámpapírt célszerű barkácsszikével kb. 20-30 cm darabokra vágni, mivel könnyebben kezelhető.

II. Áztatás
Az előkészített papír alapanyagot vízbe be kell áztatni.
Gyakorlat szerint egy rész papírhoz legalább két rész víz szükséges. Pl. 5 kg papírhoz minimum 10 liter vizet kell adni, hogy jól átázzon.
Az áztatás történhet műanyag vödörben, de a fém tárolók is megfelelnek.
Az áztatás ideje 2-3 óra, közben 2-3-szor meg kell forgatni a papírt a vízben.

III. Zúzás
Az áztatott papírt össze kell zúzni. A zúzás történhet abban az edényben is melyben az áztatás történt. A zúzást célszerű barkács elektromos fúróval végezni. A fúrótokmányba a fúró helyére kell befogni a speciális házilag is elkészíthető zúzó szerszámot.
A zúzás ideje pl. egy 5 kg-os 16 l-es műanyag vödörben max. 10 perc.
A zúzás akkor jó, ha már csomóban dió nagyságnál nagyobb zúzatlan papír nem található az edényben. A jó zúzalék hasonlít a krumplipüré sűrűségéhez.

IV. Szárítás
Az összezúzott papírt szárítókeretbe rakjuk és tűző napon kiszárítjuk. A szárítás igen lassú, a legmelegebb nyári napokon is legalább egy hét szükséges. A szárítókeret egyszerűen elkészíthető. Javasolt egy kb. 60 cm széles és 90 cm hosszú, 8-10 cm magas fakeretet készíteni. A fakeretbe kb. 10-15 cm-enként bordákat kell berakni és az így kialakult rekeszekre közepes erősségű könnyű, szövött anyagot. (pl. lepedő, stb.) Hullámos kis vályúkat képezünk ki. A vályúkat szinültig töltjük a papírpéppel. Az erős napon történő szárítás fontos, mert, ha nem kap elég meleget, mint szerves anyag bomlásnak indul.
A kemény kiszáradt papírbrikettet célszerű fóliazsákban tárolni a fűtésig.
Forrás: www.foek.hu

És két kedvcsináló videó az ezermestereknek.

A fontosabb tüzelőanyagok fűtőértéke :

1 kg barnaszén – barnaszénbrikett 18–24  kcal/kg
1 kg biobrikett (szalmából, nádból) 16–18  kcal/kg
1 kg földgáz 36  kcal/kg
1 kg légszáraz tűzifa 14–17  kcal/kg
1 kg vastag fenyő 12–14  kcal/kg
1 kg nyers tűzifa (nedves) 8  kcal/kg
1 liter fűtőolaj 40–43  kcal/kg
1 kg propán 46,3  kcal/kg
1 kg bután 45,7  kcal/kg
1 kg papírbrikett 11–15  kcal/kg
1 kWh villanyáram 3.6  kcal/kg