Zsírfolt eltávolítás házilag

Zsírfolt eltávolítás házilag

Ahhoz, hogy a foltot azonnal eltávolíthassuk, a folttisztító szereknek, eszközöknek kéznél kell lenniük. Tartsuk ezeket egy dobozban a takarítószerek mellett. A következőkre lehet szükségünk: ruhakefe, finom dörzspapír, nátrium-hidrogén-karbonát, háztartási ammóniák, glicerin, denaturált szesz, tiszta szesz, bórax, aceton, amyl-acetát, különböző oldószerek, ecet-esszencia és fehérítőszerek, mint pl. hidrogén peroxid, nátrium-perborát vagy valamely klórtartalmú szer. Az üvegekre írjuk rá, hogy mit tartalmaznak.

Továbbá: különböző nagyságú szivacsok, pamutrongy vagy vatta a folyadékok felitatásához és papír zsebkendő, amit a folteltávolításkor a tisztítandó folt alá vagy mögé teszünk, s amivel a fölösleges nedvet felszívhatjuk, pamutrongy az oldó- vagy mosószerek felviteléhez, szemcseppentő az erős oldószerek adagolásához (használat után jól öblítsük ki), kézi virágpermetező, hogy a foltokra vizet szórhassunk.

Ha valamit leöntöttünk, azonnal vegyük ki a foltot, mert ha beszívódik vagy beleszárad az anyagba, sokkal nehezebb eltávolítani. A folyadékot itassuk fel azonnal, a szilárd szennyező anyagokat óvatosan kaparjuk le egy kés hátoldalával vagy egy spaklival. Vigyázzunk, nehogy közben a szennyeződést még jobban az anyagba dörzsöljük. Ha nem sikerült a foltot ilyen módon eltüntetni, használjunk folttisztítót. Ha nem zsírfoltról van szó és a ruha mosható, tegyük azonnal hideg vízbe. Ez legalább olyan hatékony módszer, mint a biológiai mosószerek használata, de a bőrt nem irritálja. Ne használjunk folttisztításhoz forró vizet, mert a foltot belefőzzük az anyagba.

Hidrogén-peroxiddal távolíthatjuk el a gyapjú és selyem foltjait. 1:4 arányban keverjük vízzel és a ruhát legalább 12 óra hosszat áztassuk, azután alaposan öblítsük ki.

Az olaj- és zsírfoltok eltávolítására különböző vegyszereket használunk. Ezek különböző márka-neveken kerülnek forgalomba. A mellékelt használati utasítás szerint járjunk el, mert a színtelenítők mérgező anyagokat is tartalmaznak. Zsír- és olajfoltok házilagos eltávolításához ezen-kívül használhatunk háztartási benzint, acetont, alkáli anyagokat (háztartási ammóniák vagy bórax). Környezetkímélő megoldásként használ-hatunk ecetesszenciát vagy frissen kinyomott citromlevet.

És végül egy-két praktikus tanács

A citromlé a ruhából eltávolítja a mosással el nem tűnő foltokat (öntsük rá a foltra, s 20 percet várjunk a mosásig!) Ha nem ismerjük a folt eredetét vagy a tisztítandó anyag tulajdonságait, végezzünk próbatisztítást. Először az anyag kevésbé látható részein próbáljuk ki a tisztítószer hatását. Ha a tisztítószer az anyag felületén elváltozást okoz, más készítménnyel kísérletezzünk.

A foltot lehetőleg azonnal tisztítsuk, ne hagyjuk beszáradni. Minél frissebb a folt, annál könnyebben eltávolítható. Ha a folt régi, tanácsos mindkét oldalról kezelni. Ha egyszeri kezeléssel nem sikerült eltávolítani, de halványodott, ismételjük meg többször a műveletet.

A foltot csak azzal a szerrel szabad tisztítani, amelyikben oldódik. Ezért először mindig határozzuk meg a folt anyagát és a feloldásához szükséges szert. Vegyük figyelembe, hogy minden folt feloldására, eltávolítására egyaránt alkalmas szer nem létezik. Fontos tudni azt is, hogy a folt milyen anyagon keletkezett.

Mielőtt nekiesnénk a foltnak, öblítsük ki tiszta hideg vízzel, vagy gyengéden mossuk át szappannal. Sose dörzsöljük forró vízzel, mert azzal a textíliához rögzítjük a szennyeződést! Általános szabálynak tekinthető, hogy savas hatású (ecet, citrom) szereket lúgossal (szódabikarbóna, mosószóda), míg lúgos hatásúakat savassal közömbösíthetünk. A friss folt pamutból és vászonból legkönnyebben forrázással tüntethető el. A textilanyag szennyezett részét addig tartsuk forró víz (gőze) fölé, amíg a folt el nem tűnik. Ezután mossuk ki az anyagot.

Az almafoltot a ruhából mindig frissen távolítsuk el, mert később már nehéz kitisztítani. A folt kiszedését akkor is kezdjük el, ha még nem látszik. Az alma ugyanis csak mosás után hagy sárga nyomot.

Forrás: hotdog.hu