Zselatin készítése házilag

Zselatin készítése házilag

Az eredetiről :
Nemzetközi szó az olasz gelatina nyomán, amely a gelato (megfagyott, megdermedt, fagylalt) kicsinyített származéka a gelare (megfagy) igéből, a latin gelu (jég) alapján. A magyarba a francia gelatine jutott német közvetítéssel. Zselatin házilag is előállítható, maga porctartalmú húsok, csontok lassú főzésével, ennek klasszikus példája a magyar konyhában a kocsonya. A zselatin készítéshez az alapanyagot élelmiszerüzletekben por vagy lap alakban vásárolhatjuk meg.

Zselatinkészítés
Még a gyakorlott háziasszonyok is félve készítenek zselatinos receptekből süteményeket, pedig csak a zselatin készítés szabályait kell betartani, amit a leírásban találunk. Pontosan kövessük az útmutatásokat. A zselatinlapot 4-5 percig hideg vízbe áztassuk, annyi vízben amennyi éppen ellepi. Ezután kinyomkodjuk, utána lecsepegtetjük és alacsony hőmérsékleten egy edényben felolvasztjuk. A felolvasztott zselatint 2-3 evőkanál langyos /nem hideg, mert megcsomósodik/ krémbe keverjük. Ezután habverő segítségével a többi krémhez keverjük. Zselatint készíthetünk zselatinporból is. /1 evőkanál zselatinpor 2 lap zselatinnak felel meg./ A használati utasításban megadott vízben áztatjuk és kis hőmérsékleten feloldjuk. Ezután a zselatin lap készítésénél írtak alapján járunk el.
Forrás: csaladinet.hu

Fontos, hogy a zselatin mindig hideg vízzel legyen először összekeverve, így hagyjuk duzzadni. Így sokkal homogénebb lesz. Mindemellett soha nem szabad a láng fölé tenni, hanem vízgőzbe kell rakni. Felforrósítani sem szabad, mert attól furcsa szaga, és kellemetlen íze lesz. Ha viszont hideg, akkor csomós lesz a tejszín.

És egy jó kis recept:

Ribizlis zselé
A zselét elkészítjük: a tasak tartalmát ízlés szerint édesítjük és egy edényben hideg vízzel jól elkeverjük. Az állandó keverés közben 2-3 dl vizet, vagy gyümölcslevet adunk hozzá. Majd, a forrástól számítva 1 percig főzzük. A zselét kb. 8-10 percig állni hagyjuk, miközben néhányszor megkeverjük. Mikor az állaga kezd sűrűsödni, ráöntjük a tálkákba rakott ribizlire, vagy formába öntjük és utólag tesszük bele a gyümölcsöt. Hűtőbe rakjuk, amíg meg nem dermed. Természetesen bármilyen más gyümölccsel helyettesíthető a ribizli (málna, eper, meggy stb).Házilag készített dolgok. Ötletek és praktikák a házilagos megoldásokról, avagy hogyan csináld házilag ?