Vörösborfolt eltávolítás házilag

Vörösborfolt eltávolítás házilag

Mindenki tapasztalta már, hogy a vörösbor milyen makacs foltokat tud hagyni a ruhán vagy a szőnyegen. A még friss foltok eltüntetésében több módszerrel is hatékonyak lehetünk.

A foltot vízzel, szódával vagy ha egyik sem áll rendelkezésre, fehérborral hígítsuk fel, majd egy ronggyal kívülről befelé kezdjük el felitatni, hogy megakadályozzuk a terjedését. 1 rész ecetet 2 rész vízzel összekeverve nagyszerű folttisztítót kapunk, de langyos vízben feloldott mosogatószerrel is érdemes megpróbálkozni. Finoman nyomkodjuk a szőnyegbe vagy a ruhába, majd egy tiszta ronggyal és vízzel itassuk fel. Amikor a vörösborfolt még teljesen friss, szórjunk rá sót, ami magába szívja a folyadékot. Hagyjuk megszáradni, majd porszívózzuk ki a szőnyegből vagy rázzuk le a ruháról.

Só helyett használhatunk hintőport is. 3 evőkanál szódabikarbónát keverjünk el 1 evőkanál vízzel, a kapott pasztát pedig óvatosan nyomkodjuk bele a szőnyegbe és hagyjuk megszáradni. A szódabikarbóna savas hatásával képes szembeszállni a foltokkal, a vörösborral is. A beszáradt foltok ellen házi módszerekkel nem sokat tehetünk, ez esetben a legjobb eredményt a szőnyegtisztító folyadéktól várhatjuk.