Vízforraló tisztítása házilag

Vízforraló tisztítása házilag

A vízforraló legnagyobb ellensége a vízkő, ami a mindennapos használat következtében nagyon könnyen lerakódik. Néhány házilagos módszerrel tisztává és vízkőmentessé tehetjük az elektromos vízforraló belsejét, ezzel pedig élettartamát és hatékonyságát is megnövelhetjük.

A vízforralót nagyjából háromnegyedig töltsük meg egyenlő arányban vízzel és ecettel. Forraljuk fel, majd kapcsoljuk le a forralót és húzzuk ki a konnektorból. Az ecetes oldatot hagyjuk hatni 15-20 percen keresztül, ez leoldja a vízkövet a forraló faláról. Végül öblítsük át többször, hogy az ecetnek ne maradjon nyoma, töröljük ki tiszta ruhával és hagyjuk megszáradni.

Az ecetes utóíz megszüntetése érdekében még egyszer is végezhetünk forralást. Sok gyártó kifejezetten nem ajánlja az ecet használatát. Ebben az esetben ecet helyett citromlevet használjunk és tegyünk a forralóba több szelet citromot, így forraljuk fel és hagyjuk benne 1 órán keresztül. Vízkő ellen nagyon jó eredményt érhetünk el, ha egy teáskanál szódabikarbónát teszünk a vízhez, majd felforraljuk és alaposan átöblítjük. A krómból készült vízforralókat kívülről olívaolajjal áttörölgetve tehetjük foltmentessé.