Válaszfal házilag

Válaszfal házilag

Gipszkarton válaszfal házilag
A gipszkarton szerelés szorosan hozzátartozik a lakás felújítás témához. Gipszkarton ragasztással, ki lehet váltani bizonyos kőműves munkákat. (pl. belső vakolás) Mivel a gipszkarton táblák oldalfalra történő belső ragasztása nem más mint „száraz vakolás”.

Gipszkarton alkalmazásával formai gazdagságot, egyediséget, alakíthatsz ki a lakásodban, Íves részeket készíthetsz oda ahol csak egyenes sík felület van. Az egyhangúságot megtörheted kis süllyesztett „kazetták” vagy a falsíkból kiálló polcok kialakításával.

Készíthetsz olyan rejtett, vagy hangulatvilágítást amit más, hagyományos építőanyagokkal nem vagy nehezen lehet megvalósítani. Hogyan is kezdj hozzá a gipszkarton rendszered építéséhez?

Tervezés:
Mint minden tevékenységnél a lakás, vagy a ház körül, ebben az esetben is az első lépés az elképzelésed papírra vetése. Így az alapvető méreteket ráírva, ki tudod számolni, hogy a gipszkarton rendszered, ( falak, polcok, stb. )megvalósításához melyik szerkezeti elemből mennyire is van szükséged. Összekell szedned a gipszkarton rendszer építéséhez szükséges szerszámokat is.

Mik is ezek a szerkezeti elemek?
Az elképzelésed gipszkartonból való megvalósításához az alábbi anyagokra lesz szükséged.- Váz elemek , UW és CW profil, illetve egyéb profilok, vagy fa pallók gerendák, lécek- popszegecs, vagy csavar a szerkezet összeállításához.

– gipszkarton lapok normál, vagy zöld, de legalább 12,5 mm vastag
– gipszkarton csavarok / Fémprofilokhoz 25 mm fához 35 mm hosszú
– szigetelés a falakba, az illesztési hézagokra hézagoló glett, rácsos háló, festék

Néhány szerszám
– tapétavágó és pótpenge a gipszkarton darabolásához, lemezolló a fémszerkezet vágásához, fűrész, ha fából készül a váz.
– továbbá csavarbehajtó gép, (ez lehet speciális csavarbehajtó gép, vagy egyszerű akkus fúró, ill vezetékes fúrógép, csavarbehajtó hegy (PH2 kialakítású), gipszkarton gyalu

Ezek az alapvető kellékek. Természetesen nem csak ennyi, hanem kell még, mérőszalag, ceruza, glettvas, spakli, vödör, esetleg körkivágó. , a végső művelethez festék, festőszár, nyél, lehúzórács. De ez már a festés része nem a gipszkarton szerelés.

A gipszkarton (mondjuk ) fal építését, a vázszerkezet összeállításával kell kezdeni. A fal helyét ki kell mérni, és a mennyezethez függőzni. Nem biztos hogy szerencsés a fal aljától és a tetejétől mérni az alsó és a felső pontot. Érhet meglepetés. Inkább használd a vízmértéket, vagy a függőt.

Akár fából akár fémből készül a váz, az anyagokat darabolni kell a megfelelő méretre. Szinte mindig az alsó és a felső vízszintes, (vagy ferde ) darabot kell elhelyezni, rögzíteni. A mennyezethez, és a padlóhoz való rögzítéshez használj fúrógépet, tiplit, és csavart. A fémváz építésekkor az UW profil kerül alulra és felülre. A CW profil függőlegesen kerül az UW profil közé.

A fém profilok darabolása a lemezvágó ollóval megoldható, de ha van kéznél sarokcsiszoló, és 1 mm vastag fémvágó korong akkor azzal is. A fa szerkezetet fűrésszel, vagy gérvágó géppel érdemes darabolni. A függőleges tartókat olyan távolságra kell elhelyezni egymástól, hogy a gipszkarton rögzítésekkor az illesztési helyekre eső „oszlopoknak” csak a feléig érjen a tábla. Ezeken a helyeken pontosan kell szerelni, mert a 2 karton találkozásánál mindkét kartonszélt csavarozni kell majd.

Egyenes válaszfal váz szerelésekor is jó ha vízszintesen merevítőket helyezel el. Ez növeli a fal stabilitását. A fémváz elemeit popszegeccsel a legjobb egymáshoz rögzíteni. Ehhez természetesen a szegecselni kívánt helyeken megfelelő méretű fémfúróval elő kell fúrni. A fából készülő vázat egyszerűen össze kell csavarozni, Ebbe is kell a vízszintes merevítés.

Íves fal készítésével kicsit több munka van. A padlóra és a mennyezetre kerülő CW profilt megfelelő ívben meg kell hajlítani. Ezt a műveletet egy kicsi sarokcsiszolóval, és az 1 mm vastag fémvágó koronggal a legegyszerűbb végezni. Az íves részre, alulra, és felülre szánt profilt, kb 7-10 cm.-en ként meg kell vagdosni, úgy hogy csak 1 oldala maradjon egyben. Így a merev fémdarab, ívesre hajlítható lesz szinte tökéletesen. A padlón kirajzolt helyre az így bevagdosott profilt le kell rögzíteni, olyan sűrűn hogy a profil ne mozogjon. Ezután ugyanúgy mint az egyenes falnál, a mennyezetre függővel, át kell mérni több helyen a felső profil helyét. A rögzítést itt is ugyanolyan sűrűn kell elhelyezni mint a padlón. Ha az alsó és felső ív is a helyén van, lehet bele mérni, rakni, és rögzíteni a függőleges merevítéseket.

Na jó jó mondhatod, de hogyan lesz az egyenes kartonból, íves, görbe kartonlap? A megoldás egyszerű csak kicsit időigényes, vagy egyszerű és költségesebb.

Kezdjük a költségesebbel. Kis országunkban gyártanak úgy nevezett IRDALT, MODULOS, vagy HAJLÍTHATÓ gipszkartont. Ennek beszerzése után a hajlítás szárazon megoldható. A kész kartonlapokat csak méretre kell vágni, és lehet a vázra felcsavarozni.

A második megoldás a nedvesítéses hajlítás. Ez időigényesebb, de olcsóbb. Az íves falfelületre szánt gipszkarton lapokat egyenletesen be kell nedvesíteni, majd olyan módon kell fektetve elhelyezni, hogy a két vége magasabban legyen mint a közepe. Ekkor a karton szépen hajolni fog. A meghajtani kívánt ív kialakításához a nedvesítést és a szélek emelését addig kell ismételni amíg a kívánt ív ki nem alakul.

A harmadik megoldás lehet, hogy a gipszkarton táblát magadnak vagdosod, irdalod be. Ez talán a leg munkaigényesebb módszer, és ehhez kell a felrögzítés után a legtöbb glettelés is. De ezzel is megoldható.

Ha minden előkészület megvan, jöhet a gipszkarton lapok felszerelése. Egyenlőre csak a váz egyik oldalára. A fémprofilra való csavarozáshoz 25 mm hosszú csavar bőven elég, mivel a gipszkartonlap 9, vagy 12,5 mm vastag. A faszerkezetre való rögzítéshez ennél a lapvastagságnál legalább 35 mm hosszú csavar szükséges. Én a fához is bátran ajánlom a fém menetes gipszkarton csavart. Amennyiben nincs a fentebb említett csavarbehajtó gép, csak más akkus vagy hálózati csavarbehajtó akkor finomabban lehet azt a csavart betekerni a helyére.

Amennyiben a falakat szeretnéd ezzel a módszerrel szigetelni, és burkolni, csak függőlegesen kell a párnafákat a falra rögzíteni. Lehet hogy ékelgetni kell , hogy a váz egyenesen, síkban álljon. Erre érdemes odafigyelni, és használni a vízmértéket, és valami hosszabb és egyenes alkalmatosságot.

A falak hőszigetelésekor, de a válaszfal készítésekkor is érdemes a falakba hőtükör fóliát elhelyezni. Ezzel a szigetelés páramentességét, jobb hővisszaverést, hőszigetelést lehet biztosítani.

Ha elkészült az egyik oldal kartonozása, érdemes a kábeleket is ha lettek tervezve, a falakban elvezetni a szükséges helyekre. A kapcsolók, és csatlakozóaljzatok kialakításához van szükség a 65 mm nagyságú körkivágóra. Ha a kábel és a a lyukak is megfelelő helyen vannak jöhet a tükörfólia, és a szigetelés is, majd az egész befejezéseként a második oldal kartonozása.

A gipszkartont a vázra legalább 30-40 cm távolságonként kell rögzíteni. A gipszkarton lapokat lehetőség szerint egymástól eltolva kell elhelyezni. Az illesztéseket a rövidebb éleken kb. 45 fokban meg kell vágni, „fózolni kell” azért hogy a hézagoló glett a gipszhez jól hozzá tudjon tapadni. Ha a falak kialakítása sikerült, az illesztési helyekre hálót és glettet, a csavarhelyekre , glettet kell kenni. A háló a szerkezet esetleges kisebb hőmozgásakor keletkező repedés megjelenését akadályozza meg. A csavarfejek eltüntetésének az oka pedig egyértelmű. Az illesztési hézagokat, és a csavarhelyeket legalább 2 alkalommal át kell glettelni, mivel a glett száradáskor összehúzódik. Majd a megszáradt illesztési hézag helyeket, és a csavarhelyeket, finoman át kell csiszolni. Ha ez kész jöhet az alapozás, és a festés.

Forrás: mindenrol-mindenkinek.info

Érdekes lehet még :   Gipszkarton