Üvegvágás házilag

Üvegvágás házilag
Nem kell félni,  az üvegvágás könnyen elsajátítható bárki számára.  A legfontosabb,  hogy az üveget  sík felületre tudjuk fektetni a vágáshoz. Ezután elő egy fejes vonalzót vagy valami egyenes tárgyat, amely megvezeti az üvegvágónkat. Az üvegek vágásához asználjunk kerekes vágót. (Ne a legolcsóbbat vegyük, 1500 Ft.-tól már egész jó kerekesvágók kaphatóak, javaslom a Bohle és a Silbersnitt márkákat.) Ezután a vágót mártsuk olajos vágó folyadékba vagy petróleumba, majd erős és határozott  nyomás mellett húzzuk végig a vonalzó éle mentén.  Az üvegre nyomott éles acélkerék jól látható nyomot hagy a felületen, miközben csikorgó hangot ad.  Amennyiben nem elégséges a nyomóerő,  vagy akaratlanul csökkentjük a nyomást, a karc nem lesz folyamatos, és e szakaszon szabálytalan lesz a vágás vonala. Ezt jobb elkerülni, de ezt a hibát semmiképpen ne azzal igyekezzünk kiküszöbölni,  hogy másodszor is ezen a nyomvonalon húzzuk végig a vágónkat.  A kerék élét ezzel kicsorbítjuk.

Az üveget a karc vonalában alulról a vágó nyelének végén levő kis gömbbel ütögessük végig, miközben az üveget kissé ferdén a vonalzóra szorítjuk. A karc ennek hatására behasad, és utána már könnyen kettétörhetjük az üveget. Vigyázzunk, mert a vágott üvegek éle olyan éles, mint a sebész szike, ezért ajánlatos az üveg vágását (míg nincs meg a megfelelő rutin) kesztyűben és védőszemüvegben végezni, és minden levágott darab veszélyes élét közepes szemcséjű csiszolópapírral lecsiszolni. (P 80-100)
Forrás: ezermester.hu

És hogyan történjen a tükör vágása ?
Lényegében tükör vágása megegyezik azüveg vágásával. A lényeg, hogy a sima felületet kell mindig vágni, nem a foncsoros hátulját. Lendületes mozdulattal egy húzással történjen a vágás. Az üveg vágásakor ügyeljünk a tiszta felületre és az üvegvágó megfelelő kenésére. (vágóolaj esetleg petróleum)

És egy videó a vágás bemutatásáról: