Tésztakészítés házilag

Tésztakészítés házilag

Gyúrt, házi tészta recept leírása:
A liszthez hozzákeverjük a tojássárgákat. Kis vízzel jól összedolgozzuk. Először egy málós anyagot kapunk. De ahogy gyúrjuk, egyre jobban össze fog állni. Ha részben összeállt a tészta, rakjuk ki egy gyúródeszkára, és itt folytassuk a gyúrást 5-10 percig. Ha elkészült, szép, sima tésztát kapunk. Ezt egy fóliába becsavarva, 1/4 óráig pihentetjük. Pihentetés után többféle tésztát is készíthetünk. Csigatészta: Kis csipeteket fogunk a tésztából, melyeket az ujjunkkal lelapítjuk. Hurkapálca segítségével elsodorjuk a darabokat. Húslevesek kedvelt betétje lehet. Ha elkészült a tészta, egy tepsin kiszárítjuk és zacskóban tárolhatjuk.

Széles metélt: A tésztából lapos pogácsákat formázunk, majd többször áthúzzuk a tésztanyújtóban. Ha ezzel megvagyunk akkor félbehajtjuk és újra áttoljuk a nyújtón. Ezután vékonyabbra állítjuk a nyújtót és ezen is áttoljuk a tésztát. Ha szükséges a hajtások közben picit meglisztezzük. Ha elértük a kívánt vastagságot, akkor szeletelhetjük a tésztát. Cérnametélt: Ismét ki kell nyújtanunk a tésztát. Többször átengedjük a tésztanyújtón. Ha elértük a kívánt vastagságot, meglisztezzük a tészta mindkét oldalát és késsel vagy géppel felszeleteljük.

És egy tipp:
Takarja le egy tiszta ruhával a tálat, amiben a tészta van. Engedjen a mosogatóba forró vizet. Tegye a tálat a forró vízbe (kb. ¾-ig lepje el a tálat a víz), helyezzen rá egy nehezéket (pl. nehéz könyv, vagy vágódeszka). Ezzel a módszerrel 30 perc alatt megkel minden tészta. Ugyanígy a kelesztő tálat is belet állíthatjuk a forró vízbe. Általában akkor mondjuk, hogy megkelt a tészta, ha a térfogata kb. kétszeresére megnő.

Forrás: receptek.tv