Szúnyogriasztó készítés házilag

Szúnyogriasztó készítés házilag

A nyár legkellemetlenebb hozadékai a szúnyogok, amik teljesen tönkretehetik nemcsak a szabadtéri programokat, de a házba bejutva az éjszakákat is. A szúnyogok nappal a hűvösebb zúgokban húzzák meg magukat, majd alkonyatkor támadásba lendülnek. Több módon is védekezhetünk ellenük.

A szúnyogok bizonyos illatoktól távol tartják magukat, ilyen a kakukkfű, a szegfűszeg, a teafa, a levendula, a fokhagyma vagy a borsmenta, amiket illóolaj formájában, vízzel elkeverve magunkra kenve vagy a ruhánkra permetezve megelőzhetjük a csípéseket.

A vegyszerektől mentes szúnyogriasztót kevés hozzávalóból házilag is elkészíthetjük: 1 bögre vízhez vagy almaecethez keverjünk hozzá 25 csepp tetszőleges (a legjobb a levendula, borsmenta vagy fokhagyma) olajat, majd alaposan rázzuk össze és töltsük egy szórófejes műanyag flakonba.

A flakont nagyjából félig töltsük meg, hogy elegendő hely legyen a folyadékok összekeveredésének a rázás során. Minden használat előtt rázzuk fel, mivel az illóolajok nem oldódnak a vízben, hanem a folyadék tetején gyűlnek össze. Bőrünkre, ruhánkra és a helyiségekbe is permetezhetjük. A házi szúnyogriasztó spray a hatását nagyjából 2 órán át fejti ki.