Szójajoghurt házilag

Szójajoghurt házilag
Régóta érlelgetem magamban ennek a posztnak a megírását, hisz tavaly nyár eleje óta foglalkoztat a gondolat: miként is lehetne házilag joghurtot készíteni? Szójajoghurtot természetesen, mi mást? ;o) Több oka is volt annak, hogy a sok morfondírozást tett követte:

A környéken sehol sem kaptam boltban szójajoghurt ( Budapest melletti kisváros, egy bioboltnak csúfolt polcocskával az egyik kozmetikában (!!!), ahol soha nincs semmi általam keresett – hja, magasak az igények :P ), szerencsére június óta azért változott a helyzet és már a Tesco – ban, sőt, az irtó könnyen megközelíthető Auchan – ban is szinte bármikor vásárolhatnék Joyát ill. Yofut;

Az ára! Szerintetek normális dolog az, hogy az 5 decis Yofu 639 igen, jól olvastad hatszázharminckilenc forint pl. az Auchanban?!?!?!?! Volt idő, amikor jobban álltunk anyagilag, de jelenleg a gyesből nem futja ilyen luxus cikkekre, irgum – burgum

Nem is kellett olyan nagyon sokat kutakodnom a neten ahhoz, hogy kitaláljam, mire is lesz szükségem a joghurt készítéshez. Persze magyarul alig volt info, így az amerikai, angol oldalakon nézelődtem, elolvastam, amit lehetett, aztán a gondolkodást tett követte, s pár hónap alatt eljutottam ahhoz a recepthez, amely szerintem a legfinomabb házi, szójajoghurtot eredményezi ( az állaggal voltak problémáim, először túl vizes volt, aztán meg túl kötött )

Szójajoghurt házilag
Mi kell hozzá?
1 liter szójatej ( én ezt is itthon csinálom egy géppel, így literje kb. 60 – 70 forintból jön ki, de a bolti is tökéletes hozzá, csak úgy drágább a móka )

2 – 2,5 evőkanál kukoricakeményítő
½ teáskanál agar agar por
csipet só ( elhagyható )
1 kis pohár bolti szójajoghurt fele
Speciális eszköz: egy ilyen húshőmérő és opcionálisan egy ilyen joghurtkészítő masina, de csináltam én már joghurtot radiátoron ill. sütőben is.

No, akkor mondom, mit is kell csinálni.
A hideg, bolti szójatejből kiveszel mondjuk egy decit és elkevered benne a keményítőt, a maradékot felteszed a tűzhelyre egy tiszta lábasban, beleszórod az agar agart és folyamatos keverés mellett felforralod. Ekkor beleöntöd a keményítős tejet is és mondjuk még egy percig keverve főzöd, aztán lekapcsolod a tüzet. Ha szeretnéd sózni, tedd mondjuk most.

Ha Te készíted a tejet, az úgy is forró már, de ebből is ki kell venned egy keveset, hogy a keményítőt hidegen el tudd keverni benne ( végszükség esetén egy pici vízben is kikeverheted, nem ront rajta sokat ;o), a maradék itt is mehet a lábasba, az agar miatt, hogy feloldódjon, aztán ha felforrt, keverheted hozzá a keményítős tejecskét is.

Öntsd át a forró tejet egy tiszta műanyag edénybe, lógasd bele a húshőmérő „kampós” végét és várj türelmesen, míg a tej lehűl olyan 42 – 45 fokosra. Vigyázz, ennél se melegebb, se hidegebb ne legyen, mert nem fog sikerülni a joghurt. Az évszaktól és a konyha hőmérsékletétől függően ez eltart 1 – 1,5 óráig, de érdemes rá – ránézni, nehogy elszalaszd a nagy pillanatot.

Míg várakozol, mosogasd el azt az edényt vagy edényeket, melyben a joghurtot fogod pihentetni. Ha van szójakészítő géped, akkor azokat a kis üvegeket, ha nincs, akkor mondjuk egy befőttes üveget tisztíts ki. Tuti, ami tuti alapon én felforralt forró vízzel átöblítem őket mosogatás után.

Ha rendben van a tej, keverd hozzá a bolti joghurtot, egy szintén nagyon tiszta habverővel és öntsd át az üvegecskékbe / befőttesüvegbe a folyadékodat.

Ha van joghurtkészítő géped pakold be a lezárt kis üvegeket, tedd rá a fedelét és kapcsold be a gépet, 6 – 10 óra múlva kész a finom házi szójajoghurt. Tőled is függ, mennyire sűrű végeredményt szeretnél, fontos tudnod, hogy a hűtőben még tovább sűrűsödik egy kicsit!

Nyáron viszont a sütőbe kell költöztetni az üveget és ott melegen tartani. A meleg itt is a fent említett 42 – max. 45 fokot jelenti. Szerencsés esetben olyan a sütőd, hogy ezt pontosan be tudod állítani, de mondjuk egy régebbi sütőnél, ami nem szabályozható ennyire, a húshőmérővel nézegetheted a hőfokot. Sokszor elég, ha csak a világítást kapcsolom be, az is termel annyi hőt, hogy csukott ajtónál elkészül a joghurt. Az üveget azért célszerű alaposan bebugyolálni egy konyharuhába, hogy még komfortosabb legyen neki odabent. Úgy rémlik, mindig egy éjszakát töltött az üvegem a sütőben, este bepakoltam és reggel kész volt a joghurt.

Az így elkészített joghurt 1 hétig biztosan eláll a hűtőben, használhatod rakott krumplihoz, levesbe, gyümölcsjoghurtnak, ha turmixolsz bele egy kis gyümölcsöt + mézet stb. stb. Ez a szójajoghurt szerintem közelíti a bolti szójajoghurt minőségét, de persze tehetsz bele kevesebb keményítőt is, ha Ti hígabban szeretitek.

Forrás:  hobbifozocske.blogspot.comHázilag készített dolgok. Ötletek és praktikák a házilagos megoldásokról, avagy hogyan csináld házilag ?