Sziklakert építése házilag

Sziklakert építése házilag

Minden kert más és más, tartsuk ezt szem előtt a sziklakert kialakításánál. Sziklakert tervezésénél figyeljünk néhány dologra! Kerüljük a szeles, huzatos helyeket. A sziklakertet lehetőleg napos és nyílt területre építsük, ne fák és magasabb bokrok alá, ahol az őszi lombhullásnál nehéz a sziklakert karbantartása. Egy nagyobb esőnél a lezúduló vízcseppek szétmoshatják a sziklakert növényeit, dekorációit ezért kerüljük az erősen vizes területeket a kertben! Lankás, lejtős részek a tökéletesek a sziklakert építésére. A kert talaja mindegy az építés szempontjából. A sziklakert két meghatározó alkotóeleme a kövek és a sziklakerti növények, évelők. Cégünk tapasztalt sziklakertek építésében, kérje díjmentes árajánlatunkat és olvassa el sziklakerttel kapcsolatos tanácsainkat az oldalon.

A sziklakert köveinek típusai
Befolyásoló tényező sziklakert építésénél a környezetünkben található kövek fajtája. A sziklák lehetnek: gránit, andezit, bazalt, dolomit, mészkő, vagy homokkő. A sziklakerti évelők nem kedvelik a meszes kőfelületeket, inkább a vulkanikus köveket szeretik. Ilyen pl. a gránit. Ez világos színárnyalatú kő, de vannak sötét színűek is, mint a bazalt és az andezit. Ha kertünkben természetes környezetükben fordulnak elő ezek a kövek, akkor egyszerű dolgunk van. Ami pedig a formákat illeti: sziklakert építésénél a szabálytalan alakú és formájú kövek éppúgy megfelelnek, mint a szabályosak.

Néhány kődarab egymásra rakásával, majd növények beültetésével is építhető sziklakert. A kertből kiemelkedő növényágyakat is szegélyezhetünk sziklákkal, nagyobb kertekben akár egy kerti út két oldalára emelhetünk szurdokszerű építményt. Építhetünk lépcsős elrendezésű sziklakertet is.

Sziklakert építése
A sziklakert pontos helyét kijelöljük, majd megtisztítjuk a gazoktól, kövektől. Kb. 30cm-es alapot készítünk a sziklakert alá, ami annak vízelvezető funkcióját tölti be. Ebbe a sziklakert alapba rakhatunk kavicsot, köveket vagy murvát. Ha beszereztük sziklakertünk építéséhez a fontos alapanyagokat, köveket, termőföldet, sziklakerti évelőket és a talajkeveréket, ami murva és homok egyvelege–akkor kezdődhet a munka!

Ajánlott lankás, dombos, teraszos kertben, de sík területen is kivitelezhető egy szép szikla kupac, ami szintén természetesnek hat, főleg egy kerti tó szomszédságában.
Kertünket mesterségesen kell kialakítani, de mégis úgy, hogy természetesnek tűnjön. Akkor lesz természetes, ha az adott tájra jellemző terméskő fajták rendezetlen lerakásával építjük meg a sziklakertet. A sziklakert kövek közötti réseket, nagyobb lyukakat termőfölddel tölthetjük fel, és ebbe kerülnek a beültetésre váró, javarészt sziklakerti növények. A sziklakertnek és a sziklakert növényeinek a D-K-i tájolás a legideálisabb.

Támfalat általában olyan területeken kell építeni, ahol nagyobb földtömeget kell megtartani. A támfal készülhet fából, terméskőből vagy betonból. Hasonlóan a sziklakertekhez, a közöttük keletkező résekbe növényeket ültethetünk. Jellemzően lépcsős kialakítású kertekben alkalmazunk támfalakat, ahol akkora lejtése van a teleknek, hogy nem lehet máshogy kihasználható területet nyerni.

A sziklakert növényei a meszes talajkeveréket kedvelik. Fontos a talaj vízáteresztő képessége is. Ezt könnyen kipróbálhatjuk egy vödör víz segítségével. Öntsük a kevert talajra a vizet! Ha átfolyik rajta, akkor tökéletes, ha nem, akkor változtassunk a talajkeverék arányán. A sziklakert gerincét a sziklák alkotják, amibe laza szerkezetű talajkeverék kerül. Ne építsünk földkupacot arra helyezett kövekkel, mert egy év után megsüllyed a sziklakert váza! Az előkészített talajkeveréket a sziklák közé nyomjuk, amibe jönnek majd a növények. Nagy sziklakertnél alakítsunk ki teraszokat az évelők különböző méretei miatt. Itt 3 – 4 követ is egybeépíthetünk, így nagyobb teret hagyunk a növények számára.

Sziklakerti évelők beültetése
Sziklakerti növényeket az év bármely szakaszában lehet ültetni. Tavasztól – őszig, sziklakert építése közben vagy utána. A növényeket legegyszerűbben a sziklakert építése közben lehet a sziklahasadékokba beültetni. Ültetésnél tartsuk szem előtt a növények későbbi méreteit! Fontos a növények ismerete: mit szeretnek, hogyan érzik jól magukat, mennyi a fény és vízigényük. Ültetés után alaposon locsoljuk meg a sziklakert évelőit.

A sziklakerti növények díszítése, takarása
A sziklakertben a talaj takarása történhet apró kőzúzalékkal, vagy mulccsal (közismertebb nevén fenyőkéreggel). Funkciójuk egy és ugyanaz: díszítenek, és a talajban tartják a nedvességet, a gyomokat nem engedik a felszínre törni.

Forrás: kertepites-gyepszonyeg.hu