Szaloncukor készítése házilag

Szaloncukor készítése házilag

Zselés szaloncukor
Hozzávalók :

10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg aszalt meggy
40 dkg cukor
6 evőkanál zselatinpor
igény szerint burgonyakeményítő
10 dkg tortabevonó étcsokoládé
2 evőkanál olaj

Hagyományos szaloncukor (narancsos)
Hozzávalók :

0,5 kg cukor
1dl víz
1dl narancslé
1 kanál kakaópor,
darált dió
vagy kókuszreszelék

Elkészítés:
A cukrot a vízhez adjuk, majd felforraljuk, és addig főzzük, amíg az így kapott massza el nem kezd hólyagosodni és átlátszó nem lesz. Ezután a lábast hideg vízbe kell rakni, és a szaloncukor alapot addig kell hűteni, amíg nyújthatóvá válik. Ezt követően jól el kell keverni benne a narancslevet, majd a hideg asztallapon ki kell nyújtani a masszát. Miután vághatóra dermedt, fel kell szeletelni szaloncukor nagyságúakra. Végül az elkészült tölteléket a csokireszelékbe forgatjuk.

Marcipános szaloncukor

Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 10 evőkanál víz és a megfelelő ízesítő anyagok: feketekávé, marcipán, kókuszreszelék, kakaó vagy csokoládé és vaj.Marcipános szaloncukor recept

Egy lábasba teszünk 50 dkg cukrot és 10 evőkanál vizet. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva még 8 percig főzzük. Közben 6-7 perc után tányérra teszünk egy kanál masszát, és gyorsan eldörzsöljük. Ha sűrűsödik és keményedik, akkor a cukor jó. Ekkor levesszük a tűzről, és belekeverjük az ízesítőket. Kávésnál egy jó adag erős feketekávét és 3 deka vajat. A csokoládést úgy készíthetjük, hogy kétkanálnyi kakaót adunk hozzá vagy – ha gazdagabban szeretnénk – tíz deka csokoládét és öt deka vajat. Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon – de lehet műanyag vágódeszkán is – nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk. Kihűlés előtt megfelelő nagyságú darabokra vágjuk. Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk.

Forrás: hajokonyha.hu és karácsony.hu

És egy pompás videó