Rosacea kezelése házilag

Rosacea kezelése házilag

A rosacea nagyon gyakori, makacs, főként az arcot érintő, ezért kozmetikailag kifejezetten zavaró bőrbetegség. A napfény általában rontja a tüneteket, így nem csoda, hogy nyár végén több beteg jelentkezik a bőrgyógyászati szakrendelésen rosacea-s panaszokkal. De mi is ez a titokzatos betegség? Mit tehetsz ellene?

Jellemzők

A rosaceának jellemzően három stádiuma van: az első szakaszban csak pirosság mutatkozik a bőrön, a második stádiumban már apró, pattanásokhoz hasonló göbök jelennek meg az orcákon, valamint az orron, esetleg a nyakon, a harmadik szakaszban pedig az arcon már nagyobb csomók figyelhetők meg, amelyek idővel megpattannak, és nem túl esztétikus hegek maradnak utánuk.

A probléma mindkét nemet egyformán érinti, általában negyven-hatvan éves kor között fordul elő. Nőknél kissé gyakoribb, férfiak esetében viszont súlyosabb formában jelentkezik.

Okok

A környező világból érkező stresszhatások az elmúlt évtizedekben fokozódtak, ezek pedig gyakran emésztő-szervrendszeri zavarokat idézhetnek elő. Ez lehet akár vastagbél-szindróma vagy a gyomor sav-viszonyának eltolódása, de a tünet mindkét esetben az arcon mutatkozik meg, rosacea formájában. A köznyelv ezt az állapotot nevezi borvirágos orrnak, ami annak tudható be, hogy az alkohol okozta emésztési zavar – gyomorsav-probléma – szintén rosaceát vált ki.

A rosaceát olykor egy helicobacter pylori nevű baktériumfajta okozza, amelynek jelenléte a szervezetben bizonyos fokig normális, bizonyos mennyiség fölött azonban már kórosnak tekinthető – akár gyomorrák kialakulását is okozhatja, így különösen oda kell figyelni rá. A baktérium szervezetből való kiűzését követően, valamint az antibiotikumos kezelés és a speciális krémek hatására a rosacea javulni fog.

Tehát a rosacea egy szervi betegség lenyomata, ezért nem érdemes pusztán tüneti kezelésnek alávetni. A különféle antibiotikumok és krémek hatására ugyan javul az állapot, de amint abbahagyod ezek alkalmazását, a bőrbetegség vissza fog térni.

A bőrgyógyásznál

Így a bőrgyógyász első körben gasztroenterológushoz kell, hogy küldjön, mert csak így deríthető ki, milyen emésztő-szervrendszeri probléma áll a tünet hátterében. Először tehát a gyomorpanaszokat kell orvosolni. Kerülnöd kell az alkoholfogyasztást, a kávét, a fűszeres ételeket. Sok esetben azonban a rosacea nem múlik el nyomtalanul azután sem, hogy az emésztő-szervrendszeri problémák megszűntek.

A rosacea következtében ugyanis a bőr elvékonyodik, és a hajszálerek láthatóvá válnak. A hajszálér-tágulatok javítására létezik egy kezelés, melyet egy TC 3000 nevű géppel végeznek. Az eljárás minden bőrtípuson alkalmazható, szinte fájdalommentes, és a kezelés eredménye azonnal jelentkezik: a zavaró erecskék rögtön eltűnnek, egyetlen alkalommal akár 80-100%-uk is kezelhető. A mindössze 15 perces eljárás után nincs szükség kötésekre, nem lép fel semmilyen mellékhatás. Az eljárás során mikrohullámokat használnak az erek felmelegítésére, melyek hatására a kitágult kapillárisok azonnal összehúzódnak, és megszűnik a hajszálértágulat.

A kezelés után bőröd sértetlen marad, esetleg előfordulhatnak kisebb karcolások, hegek, melyek felszívódása speciális krémmel felgyorsítható.

Figyelmeztetés

A téma és a cikkben szereplő termékek nem alkalmasak betegség megelőzésére, diagnosztizálására, kezelésére és gyógyítására, és nem helyettesítik az orvossal való találkozást. Betegség vagy a normálistól eltérő állapot esetén keressen szakképzett orvost és mindig tartsa be a kapott utasításokat.

Borax, tengeri só
„10 éven keresztül szenvedtem Fibromyalgia/Rosacea/Állkapocs izületi problémával.
Az első tünetek akkor jelentek meg, amikor elkezdtem a Paxil™szedését.
8 hónappal később, amikor éreztem hogy a Paxil mellékhatásai türhetetlenek, az orvosom Prozac™ nevű gyógyszert írt fel. Nos, 2 éven belül közel 30 kg-t híztam, testhőmérsékletem folyamatosan a normál érték felett volt, rosacea, krónikus fáradtság és állkapocs problémák jelentek meg.

Miután elolvastam a fluoridról kapott információkat, és elkezdtem keresni az elmút 10 évben szedett antidepresszáns gyógyszerek kémiai összetevőit, kitisztult az agyam.
A problémám oka a fluorid volt!! A fluorid mérgezés tünete ugyanaz, mint a Fibromyalgia oka, így már közel sem volt meglepő, amikor megtudtam, hogy a széleskörben elterjedt és felírt antidepresszánsok, mint a Paxil és Prozac elsődleges összetevője a fluorid.

Az eredmény egy szóban: csodálatos volt, két héten belül kitisztult az arcom, a vörösség elhalványodott, testhőmérsékletem visszaállt normál értékre, energiaszintem folyamatosan növekedett.
Számítson rá, hogy a jobbulást megelőzően rosszabbodni fog állapota, ahogy az atkák kipusztulása megkezdődik.)

Étkezés

Csupán 1 hónap alatt, az étkezés és a napi rutin megváltoztatása nélkül (kivéve a borax, tengeri só ivása) 2 kg-t fogytam, és azóta is heti fél kg-t csökken a testsúlyom.
Ezt a helyreállt testhőmérsékletemnek és a megemelkedett metabolizmusnak tulajdonítom.

ÉS…. amikor megszüntettem a fluoridos fogkrém használatát, a fogínygyulladásom és a fog, állkapocs fantomfájdalmam is egyszerűen eltünt.

Teljes szívből ajánlom bárkinek, aki Fibromyalgiával, állkapocs fájdalommal vagy rosaceával szenved, hogy próbálja ki ezt az egyszerű gyógyszert, mellyel csak pozítív tapasztalatokat szereztem, és semmilyen mellékhatása nincs!

Mellékesen a borax és tengeri sós víz extrém lúgos, ph értéke 8-9.”

Aromaterápia

„Megtaláltam a rosacea gyógyulás elixirét.
Minden lehetséges szert kipróbáltam, egyik sem volt tökéletes.
51 éves vagyok, de ha rossz szert használok, szenvedek a kitörésektől.
Az aromaterápiához fordultam, és nagyon sokat olvastam az esszenciális olajokról.

Helichrysum, Patchouli.

Jojoba olajjal kevertem a két illóolajat. Rákentem a bőrömre, és a többletet eltávolítottam. 3 nap múlva már láttam a különbséget. Később a fenti keverékhez tengeri homoktövis olajat és néhány csepp levendula, illetve édeskömény olajat (pórusok) is tettem. Alig hittem el, hogy ilyen tényleg ilyen hatásuk van. Két barátnőm és férjem is nézi.”

Ezüstkolloid, homoktövis olaj, neem olaj
A rosaceát okozó atkák lehetnek sokkal aktivabbak, azonban számuk csökkenésével, vagy kipusztulásukkal a kitörések is csökkennek.
Kezdetben vörösséget okoznak a tisztulási folyamat hatásaként.

Van egy másik eljárás, amely csendesen pusztít, bár nem csökkenti a peterakási képességüket, és gyakran kell alkalmazni. Ezüstkolloid (5 ppm vagy feletti töménység) napi 6-9 alkalommal, üres gyomorra, 1 teáskanálnyi. Napokig vagy hetekig kell alkalmazni, amíg a vörösség csökken. Külsőleg is alkalmazható, csökkenti az atkák aktivítását és a vörösséget.

Másik lehetőség a tengeri homoktövis olaj. Úgy találták, hogy bőrön alkalmazva segít.

A nem olaj gyengébb és a boraxnál kevésbé agresszív, kevésbé látványos, mégis segít. Születésszabályozóként működik, lecsökkenti az atkák peterakási képességét. Vékonyan kell alkalmazni a bőrfelületen. A borax és peroxidnak erősebb a tisztuláskor tapasztalt kellemetlen hatása. Ugyanilyen eredményt lehet elérni oregánó olajjal, belsőleg, kapszulában lenyelve. Érdekes módon némely esetben a lucerna is segítség lehet.

Az ezüstkölloid boraxszal és hidrogénperoxiddal keverve csökkenti a kitöréséket.
Az atkák nem tünnek el csendesen, mikor megpróbáljuk elpusztítani, ezért növekszik a vörösség. Hosszabb távon a számuk csökken, és a hatásuk kevésbé látható.

A krizantén tea szintén kiüti őket, ugyanúgy, mint az alkoholos oldatok, de a krizantén tea bőrön alkalmazva, és belsőleg önmagában is rovarölő.

A cikk nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és kezelést. Az oldalon szereplő leírás nem alkalmas betegség megelőzésére, diagnosztizálására, kezelésére és gyógyítására.

Forrás:  femina.hu és jomtom.hu/rosacea   és Betegségek és tünetek