Preparálás házilag

Preparálás házilag

Sok horgásznak eszébe jut, hogy egy-egy halát vagy csak a hal fejét megörökítse az utókornak. Elég nehéz egy halfejet tartósítani,kiszárítani, de viszonylag egyszerűen és sikeresen megoldható feladat akár házilag is, ha ügyesek vagyunk, s akkor életünk végéig ott lehet kedvenc zsákmányunk feje a polcon. Én már évtizedek óta készítem ki kedvenc halaim fejét, a saját magam által kikísérletezett, egyszerű módszerrel. Különösen, ha külföldön járok, és különleges halakat fogok. Szívesen nézegetem a régi szép fogásaim emlékeit. Mindegyik kipreparált halfejhez egy-egy történet kapcsolódik. Egy ilyen halfej lett perdöntő bizonyítéka itthon a barna pisztráng mongóliai előfordulásának. De nézzük sorban az egyes munkafázisokat.

Előkészítés

Mindjárt az elején van egy kényes dolog:hogyan öljük meg a halat. A szokásos fejbe vágás ugyanis tönkreteheti leendő trófeánkat. Nemcsak azzal, hogy külszíni sérülések érik, hanem azzal is, hogy az agy környékén belül megrepednek a csontok és hártyák, így a zsíros anyag kifolyhat a helyéről. Mivel ez nehezen szárad, meghiúsíthatja a munkánk sikerét.A fejbe vágás helyett inkább a leszúrást javaslom, tehát annak aki preparáláshoz készül. Szúrjuk meg és bontsuk fel a halunkat a torokrésznél a hasi oldal felől. A halak vérrel átitatott részei könnyen romlanak, például a kopoltyúja. Ezért előkészítéskor eltávolítom ezeket a részeket. A testről a kopoltyúfedő végénél vágom le a fejet. Így tulajdonképpen a nyelv, a száj, a szem, a koponya, a kopoltyúfedők maradnak a kikészítésre váró fejen. A gerinctő melett kétoldalt marad némi hús, azt kikaparással eltávolítom.

Formálás

A fel formáját még kiszáradás előtti állapotban kell kialakítani, mert száradás után a fej már nem mozgatható. Ennek során el kell dönteni, a száj és a kopoltyúfedők nyitottságát. Sokan szeretik a haj száját(különösen ragadozókét) teljesen széttárt állapotban kipreparálni. Én más véleményen vagyok. A teljesen nyitott száj torz, természetellenes”arcot” kölcsönöz a halnak. Inkább javaslok egy közepes nyitottságot. Ugyanez vonatkozik a kopoltyúfedőkre is. Ha szétnyitjuk azokat, a fej sokkal nagyobbnak látszik, de torzul is, nem lesz természetes. A szájnyílás szögét egy kis függőleges fapöcökkel szoktam meghatározni. Egy vízszintes kis fapöcökkel emelem fel és tartom meg a nyelvet.

Sózás

A sózásnak kettős funkciója van. Egyrészt gyorsítja-és nemcsak a felszínen-a kiszáradást. Másrészt konzervál is. Csak a sóval jól bekent részeket kímélik meg a kártevők. Ha nem sózunk be alaposan mindenhol , a darazsak megrágják, a legyek beköpik a fejet. Később pedig beköltözhetnek a molyok. Ne sajnáljuk hát a sót a fejtől, kívül-belül alaposan, mindent takaróan, vastagon szórjuk meg.

Tömés

A fej tartását a pálcikákon kívül egy belső, újságpapíros tömés adja meg. Nem kell túl erősen megtömni, hogy később a tömőanyagot el tudjuk távolítani.

Szárítás

A megsózott, kitömött fejet tegyük ki egy szellős, száraz, ha lehet napos helyre. A só kiszívja a nedveket, és azok lefolynak a fejről, tehát vigyázzunk, hova tesszük. Tegyünk alája is újságpapírt, és fél naponként forgassuk meg. Miután a fej kezd keményedni, a tömő újságpapírt távolítsuk el. Ilyenkor még könnyen megy, mert „sónedves”. Ha nincs napsütés, vagy nyirkos az idő a fej nehezen vagy egyáltalán nem szárad. Ekkor a megértő horgászfeleség esetleg megengedi bevinni a fejet a fürdőszobába, ahol a vízmelegítő bojler(régi típusú gázbojler) közelében elhelyezve mesterségesen száríthatjuk. (Hajszárítóval, és sütővel még nem próbáltam.)

Mosás

Miután nagyjából kiszáradt a fej(néhány nap), a só kiül rá. Ilyenkor folyó vízben mossuk meg úgy, hogy a felszíni sót eltávolítjuk róla, de a víz nem áztatja át a belső részeket. Ilyenkor már kivehetjük a fapálcákat is. Ekkor kerülhetünk szembe először azzal, hogy az ilyen módon történő preparálásnál a fej összezsugorodik. A peckek beszorulhatnak, így el kell őket vágni, vagy fűrészelni. A kiszárítást folytatom. A mosást, ha még szükséges megismételhetjük addig, amíg a fej felszínén már nem látszik a sókirakódás. Így a fej visszanyeri eredeti színét.

Lakkozás

Sokan végleges kiszáradás után lakkozzák a fejet. Így fényesebb és szagtalanabb lesz. Én inkább vállalom az enyhe halszagot, de szeretem eredetiségében csodálni különleges zsákmányaim fejét. Amennyiben mégis zsírfoltok jelennének meg rajta , akkor gyógyszertári sebbenzinnel mossuk le a szennyeződött felületeket. Ha minden sikerült, egy évtizedekig elálló, szép trófeával lettünk gazdagabbak. (Érdemes a folyamatot egy kisebb fejen kipróbálni, mielőtt életünk halának fejét elrontjuk. Ha nem sikerül, vagy nem bíznak magukban, forduljanak szakemberhez.)
SZÖRÉNYI ZOLTÁN írása

Forrás: ortilos.wordpress.com