Pillecukor házilag

Pillecukor házilag

Ki ne szeretné a pillecukrot? Házilag egyszerűen elkészíthető!
A recept nem a sajátom. Egy főző show-ban készítette Ördög Nóri. Nagyon guszta volt, utána néztem és rátaláltam. Gondoltam most megosztom veletek is tapasztalataimat, pillecukor ügyben….

Kell hozzá 15 dkg cukor, 50 ml víz (ez fél deciliter, bocsi, volt már aki fél litert tett bele) 1 ek. méz, 8 gr zselatin (csak a hagyományos jó, nem zselatin fix és nem lapzselatin), csipet só, igény szerint ízesítő és/vagy színező anyagok. A végén a meghempergetéshez keményítő és porcukor. Kicsi olaj a kenéshez és folpack, alufólia vagy zsírpapír, de ez mellőzhető.

Ízesítő és színező anyag lehet a boltokban kapható ételfesték és ételízesítő vagy szörpök, gyümölcslevek – lehetőleg házi. Ha szörpöt, gyümölcslevet használunk, mindig csökkentsük a vízmennyiséget illetve azt helyettesíthetjük a szörppel.

Először egy magas falú edénybe, amibe majd tudunk gépi habverővel dolgozni, tegyük a zselatint és 3 evőkanálnyi vizet. Keverjük el és hagyjuk állni, amíg elkészítjük a szirupot. Készítsük elő a dobozkát, amibe majd tesszük a masszát. Pl. jégkrémes műanyag doboz, nem túl magas változata. Béleljük ki folpack-kal vagy hasonlóval, kenjük meg vékonyan olajjal.
A cukrot, a mézet és a vizet, vagy szörpöt felforralom és még 3-4 percig hevítem,de a hőfokot visszaveszem. Ha vízzel készítem, addig forralom, amíg a szirup fehérből átlátszóvá válik. Na jó, áttetszővé.

A tűzről levesszük és azonnal elkezdjük hozzáadagolni a zselatinunkhoz (nem kell megijedni, ha közben esetleg megkötött…), de úgy, hogy keverjük gépi habverővel alacsonyabb, kb. 3-as fordulaton. Ez a keverés 6-7 percig kell tartson (én eleinte mértem az időt, amíg nem szoktam meg, milyen állagot kell elérnie). Ha színezéket, ízesítőt használunk, most tehetünk ezekből néhány cseppet. Amikor már szép fényes, akkor gyors fokozaton 1-2 perc alatt habosra keverjük. A habos állagot onnan látjuk, hogy kis buborékok keletkeznek benne. Jó nyúlós, ragacsos masszát kapunk.

Gyorsan tegyük az előkészített edényünkbe, majd tegyük a hűtőbe. Kb. egy óra alatt rezgős lesz, kiboríthatjuk egy szintén olajos papírra vagy eleve tehetünk a tetejére egy ilyet, szóval kivesszük a dobozból és ollóval felkockázzuk, megforgatjuk keményítős porcukorba és már vihetjük is a gyerekeknek. Ettől az adagtól tuti tele lesz három gyerek!!

Forrás: felesegek.hu