Pattanások kezelése házilag

Pattanások kezelése házilag

Számtalan természetes, otthon is alkalmazható gyógymódot ismerünk arra, hogy a pattanásos arcbőrt kezeljük. A pattanásokat elsősorban a zsíros arcbőr okozza, vannak azonban extrémebb esetek, amikor hormonális alapúak ezek az elváltozások. Ebben az esetben mindenképpen orvosi segítségre van szükségünk, a zsíros bőr általi pattanások ellen azonban van otthoni megoldás is, a pattanás kezelése házilag sem jelenthet problémát.

A legismertebb praktikát az illóolajak jelentik, amelyek közül a pattanásos bőrre a bergamott, a boróka, a cédrus, a ciprus, a geránium, a levendula, a tömjén és a zsálya lehet hatásos. Ezeket a legtöbb esetben gőzöléses technikával tudjuk alkalmazni saját arcbőrünkön, méghozzá úgy, hogy egy tálba forró vizet rakunk, majd abba néhány csepp illóolajat csepegtetünk.

Ügyeljünk arra, hogy néhány cseppnél valóban ne kerüljön több illóolaj a tálba! Ezt követően egy törülközővel, letakarjuk a fejünket, majd a gőzölgő víz fölé hajolunk. Ezáltal egyszerűen megtisztul az arcbőrünk, a gőzölés hatására kinyílnak a pórusaink, a faggyúk pedig felmelegednek és könnyedén távoznak a bőrből. Az eljárás abban az esetben lesz hatásos, ha legalább öt percig gőzöljük arcunkat.

A gőzölést követően ajánlatos valamilyen arcpakolást használni. A legjobb az iszappakolás, amit vehetünk készen is, de akár magunk is kikeverhetjük. Érdemes – főleg mivel érzékeny bőrről beszélünk – natúr és biotermékekből készült pakolást alkalmazni!

A gőzölések után napi több alkalommal egy speciális készítménnyel is kezelhetjük pattanásos arcbőrünket. Ehhez egy csepp neroli, citrom és levendulaolaj szükséges, amit 5 milliliter bázisolajba töltünk, ami lehet avokádó- vagy szőlőmag-olaj is. Ezzel tudjuk teljes egészében kezelni és fertőtleníteni a kérdéses területet, de ne használjuk teljes egészében, ha arcunk már kitisztult, ebben az esetben csak magát a pattanást kenjük be vele, például egy fültisztító segítségével, így a pattanás kezelése házilag is eredményes lesz.