Napkollektor készítése házilag

Napkollektor házilag

A napkollektor házilag oldalt azoknak ajánlom akik napkollektort szeretnének építeni hogy nagyon kedvező áron jussanak meleg vízhez. Ezt a napkollektort házilag a barkácsolni szeretők is meg tudják csinálni.

Először elkészítjük a kollektor tartó keretét, amely fából készül és a mérete a következő:
2 db 200 x 8 x 2 cm
2 db 100 x 8 x 2 cm
A léceket sarokvasakkal és reiser csavarokkal rögzítjük. Az illesztéseket szilikonnal tömitjük a legkisebb rés elkerülése miatt. Ezután kenjük át a léceket lazúr festékkel.

A napkollektor házilag úgy fog kinézni hogy az aljára kerül egy fenéklemez, utána egy szigetelés következik, majd rézlemez, és réz csőkígyó a legvégén pedig az előlap.
A fenéklemeznek tökéletesen megfelel egy olcsóbb horganyzott lemez amit hozzászegelünk a fakerethez de előtte szilikonnal kihúzzuk a találkozási felületeket.
A napkollektor házilag készítésénél törekednünk kell arra hogy a hő leadást a környezetünk felé megakadályozzuk, ezért a kollektor alsó részét szigetelnünk kell. Erre a célra a legalkalmasabb az 5 cm-es üveggyapot.
A vörösrézlemez amelyre a csőkigyót forrasztjuk ennek a vastagsága 0,6-0,8 mm és ez 1-2 mm-el legyen kisebb mint a fakeret belső mérete.
Erre a rézlemezre forrasztjuk rá a 8-10 mm átmérőjű rézcsövet.
A kollektor előlapját pedig olyan anyagból célszerű lefedni amelyen a napsugár zavartalanul áthatol. Ez lehet üveg vagy polikarbonát.

A napkollektor házilagos készítésének legkritikusabb része az hogy a réztáblára rá kell forrasztanunk a 8-10 mm átmérőjű réz csövet.
A csőkígyót kézzel nagyon egyszerűen és könnyen hajtogathatjuk. Az egymással párhuzamosan futó csövek egymástól való távolsága 10-11 cm legyen. Az ívek hajlítását apró kis hajlításokkal fokozatosan végezzük hogy a cső nehogy megtörjön.
Ezután a csőkígyót a teljes hosszon le kell forrasztani a rézlemezre.
Ehhez a művelethez szükségünk lesz gázmelegítőre, forrasztó ónra, folyató szerre, csiszoló papírra.

A napkollektor házilag egyik fontos része hogy a forrasztásnál a felületnek teljesen tisztának és zsírmentesnek kell lenni.
Miután végigforrasztottuk a csővet akkor a megmaradt csőből egy 5 cm-es darabot levágunk és a házilagos napkollektorunk alsó kimenő csővéhez forrasztunk amibe majd a hőmérséklet érzékelő kerül.

Ezután következik az abszorber vagyis a csőkígyó és a rézlemez festése és miután ez megszáradt akkor a kollektorunk összeszerelése, a fent leirtak szerinti sorrendben.

A rézlemez a ráhegesztett csővel 4,5-5 cm magasságban történő elhelyezését úgy oldjuk meg hogy egy L-profilt rögzítünk belül a fakerethez amire a rézlemezt rátesszük.
A két kiálló rézcső végére pedig forrasszunk réz menetes csonkokat.

És legvégül ha még tartósabbá akarjuk tenni a napkollektorunkat házilag akkor egy vékony lemezborítást tehetünk a fakeretre.
Amikor elkészült a napkollektor házilag akkor kialakíthatjuk azt a cirkulációs kört ami a napenergia hasznosítás szerves része. A melegvíz tárolónak egy 150-200 literes hőcserélővel ellátott szigetelt tartályt ajánlok. Keringető szivattyúval ide vezetjük a megtermelt hőt.

A különböző részegységeket 18mm-es rézcső köti össze amelyben fagyálló folyadék áramlik.
Ezt a folyadékot ugy kell beálitani hogy -25 °C-ig fagypontig fagyálló legyen.

Egy 6 bar-os biztonsági szelepet kell beépíteni a nyári üzemelés miatt biztonsági okokból a túlmelegedés ellen.
Be kell építeni még tágulási tartályt a folyadék tágulására és a rendszer nyomását 3-4 bar-ra
kell beállítani.

Lásd a mellékelt rajzon.

Tapasztalatok alapján a napkollektorral házilag 1 m2 kolektor felülettel 50 liter 50°C-os
meleg vizet lehet előállítani.

Forrás: napkollektorhazilag.blogspot.com/Házilag készített dolgok. Ötletek és praktikák a házilagos megoldásokról, avagy hogyan csináld házilag ?