Mosogatószer házilag

Mosogatószer és tisztítószerek házilag

Ablaktisztítás

Nagyon piszkos ablakot ecettel dörzsöljünk be, és ennek az öblítővizébe is tegyünk egy evőkanál alkoholt. Ronggyal vagy újságpapírral töröljük szárazra.

Poros ablakot előbb tiszta ruhával portalanítani kell. Majd meghámozunk egy nagy burgonyát, és vastag lapokra vágjuk. A vágási felülettel alaposan dörzsöljük be az ablakot, végül tiszta vízbe mártott szivaccsal mossuk le, és puha fehér ronggyal vagy újságpapírral dörzsöljük szárazra. Ha az öblítővízbe egy evőkanál alkoholt teszünk, tükörfényes lesz sokáig az ablak.

A lakkozott fa ablakkeretre rakódott légypiszkot legkönnyebben hideg teába vagy lefölözött tej és hideg víz egyenlő arányú keverékébe mártott puha ruhával moshatjuk le.

Bútorápolás

A penészes bútort alkoholba mártott ronggyal töröljük át. A régi, nemes fából készült bútorok tisztítására és fényesítésére alkalmas a tejjel megnedvesített vászondarab. Egyszerű bútorfényezőt készíthetünk 1 rész citromfű-olaj, és 3 rész olívaolaj keverékéből.

Fa bútor fényezésére és ápolására használhatunk méhviaszt, növényi olajokat, citromot is. Hatásos keverék készíthető 2 rész olívaolajból és 1 rész citromléből. Olívaolaj helyett használhatunk méhviaszt, ami kellemes illatot is ad bútorunknak. Étkezőasztalról só és étolaj keverékével, vagy citromlével dörzsölve tüntethetjük el a foltokat. Bármelyik lehetőséget választjuk is, befejezésként száraz ronggyal töröljük át a bútor felületét. A régi, kopott konyhabútort szebbé és tisztává tehetjük, ha lemossuk szappanos, szódás oldattal, majd tiszta vízzel átmossuk, és szárazra töröljük.

Tejfoltot világos tölgyfa bútorból gyenge bóraxoldatba mártott tiszta ruhával vehetünk ki. A foltot többször át kell dörzsölni, végül pár csepp méhviasszal fényesítsük ki a helyét. Tölgy és mahagónibútor ápolására jól bevált módszer, ha langyos sörrel töröljük le.Ha a bőrbútoron zsíros folt keletkezett, mossuk le szódabikarbónás vízzel.Ha a fa asztalra kiborult a tinta, ecetes törlőronggyal eltüntethetjük róla. Ha a faburkolaton foltot hagyott az enyv, itassunk át egy törlőruhát kevés étolajjal, és ezzel dörzsöljük ki a foltot.

Bútorkárpit friss foltjait érdemes először szódavízzel kezelni. Ha ez önmagában nem elegendő, akkor a folttisztítás címszó alatti javaslatokból válasszuk ki a megfelelőt. Üveg asztallapra kenjünk puha papírral citromlevet. Szárítsuk meg, utána újságpapírral fényesítsük. Nem sárgul meg a nádbútor, ha időnként átmossuk langyos sós vízzel. Tölgyfabútort meleg sörrel frissíthetünk fel. Dörzsöljük be vele egy szivacs segítségével, utána azonnal töröljük szárazra.

Padlóápolás

A palafelületek finom, tompa fényt kapnak, ha egy kis tejjel bedörzsöljük. A szennyezett PVC, csempe vagy linóleum padlót remekül tisztíthatjuk, ha egy liter meleg víz és egy evőkanál mosószóda keverékével mossuk fel. Makacsabb szennyeződések esetében oldjunk fel növényi szappant is a felmosóvízben.

Padlófényhez negyed deciliter paraffint olvasszunk meg vízfürdőn. Keverjünk hozzá egy liter lenolajat, néhány csepp citromesszenciát. Ronggyal vigyük fel a padlóra, hagyjuk megszáradni, majd fényezzük. A viaszos padlót legeredményesebben hideg teafőzettel tisztíthatjuk. Ha a linóleumra tintafolt cseppent, tegyünk rá kevés citromlevet. Néhány percig hagyjuk rajta, majd töröljük fel. Általános folttisztítóként linóleumhoz használjunk néhány csepp növényi olajat.

Szőnyegtisztítás

Ha közönséges konyhasóval alaposan átkeféljük a szőnyeget, visszanyeri eredeti színét. A szőnyegre cseppent gyertyafoltot könnyen ki tudjuk venni, ha itatóspapírt teszünk rá, és meleg vasalóval átvasaljuk. Piszkos szőnyeg tisztítására kitűnően megfelel a növényi alapú, biológiailag könnyen lebomló sampon. Elpiszkolódott szőnyegbe dörzsöljünk teafüvet, majd alaposan porszívózzuk ki. Ha vörösbor ömlött a szőnyegre, spricceljük be többször szódavízzel vagy ásványvízzel, szórjuk be sóval, és itassuk fel nedvszívó ronggyal. Ha szőnyegünkbe rágógumi tapadt, addig dörzsöljük folyamatosan egy jégkockával, amíg leszedhető nem lesz. A ragasztófoltot ecetbe mártott kendővel tüntethetjük el a szőnyegről.

Forrás: kerekerdo.org