Madáretető készítés házilag

Madáretető készítés házilag

A tavasz beköszöntével még a költöző madarak is visszatérnek a háztájékra, akik heves csiripeléssel köszönik meg nekünk, ha finom ételeket, egy kevéske szalonnát, tepertőt, netán valami szemes takarmányt teszünk ki számukra. Ha szeretnénk, hogy a madarak ne csak a jó étel, hanem a szép madáretető miatt is visszajárjanak hozzánk, érdemes egy takaros madáretetőt készíteni számukra, amihez nincs szükség másra, csak néhány szerszámra, pár szegre, egy kevéske kátránypapírra, egy darab drótra, valamint természetesen valamilyen faanyagra.

A madáretető házilag használt lambériából vagy egyéb burkolóanyagokból készül, amit a barkácsáruházakban is olcsón be tudunk szerezni. Nem kell hozzá sok, hiszen aprócska madarakat várunk vendégségbe. A folyamat esetében az első dolgunk, hogy meghatározzuk a madáretető méretét, aminek alapterülete elegendő, ha 20-szor 20 centiméteres lesz. Ha fejben összeállítottuk a tervrajzot – igény esetén le is rajzolhatjuk –, akkor nekiláthatunk a fűrészelésnek, majd az elemek összeszegelésének. Bőven elegendő, ha az etető csak egy talpazatot, illetve egy tetőzetet tartalmat – mindkettő lehet sík – a kettőt pedig középtájékon egy egyszerű gerendával fogatjuk össze.

Ha szeretnénk tartós és hasznos madáretetőt házilag, akkor érdemes kátránypapírral befedni a tetőt, hogy az esőtől ne ázzon be, de ha van otthon egy kis felesleges festékünk, akkor le is festhetjük az építményt, ezzel is jobban védve az esőtől. Ha szeretnénk szemes takarmányt is borítani a madáretetőbe, akkor érdemes az aljára egy kis peremet készíteni, hogy a szemek ne potyogjanak ki belőle. Ezt követően nincs más dolgunk, csak a madáretetőt felerősíteni egy fára, majd várni, hogy felfedezzék maguknak a madarak, akiknek ne felejtsünk utánpótlást sem biztosítani az elfogyott elemózsiák után. Így készül a legegyszerűbben a madáretető házilag.